(FOTO) AutoFest la Castel MIMI! Vor fi expuse automobile de epocă și moderne în valoare de 5 000 000 de euro

26 Iul. 2022, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Iul. 2022, 11:52 // Actual //  MD Bani

Circa 50 de automobile de epocă și moderne, dintre cele mai elegante și performante, vor putea fi admirate la evenimentul AutoFest, desfășurat pe data de 30 și 31 iulie 2022, la Castel Mimi. Vizitatorii vor putea admira automobile din colecții personale și mașini moderne, vor putea face cunoștință cu diverse accesorii auto, vor participa la excursii prin beciurile Castelului Mimi, dar și la degustări de vinuri.

„Acest festival este cel mai grandios eveniment auto organizat în Republica Moldova în ultimii trei ani, fiind asigurată prezența unor automobile exclusive, valoarea cărora este de circa 5 000 000 de euro, prețul celor mai scumpe oscilând între 200 și 300 de mii de euro. Gama de modele este foarte variată, de la un Mercedes produs în anii 60 până la modele ca Audi R8 sau Ferrari F12.” a declarat  Constantin Mihalachi, Organizatorul AutoFEST

O altă noutate este concursul de eleganță organizat în cadrul festivalului, câștigătorul acestuia fiind ales de către vizitatori care la rândul lor vor participa la mai multe concursuri cu premii. Printre acestea carduri de discount la achiziția pieselor auto sau chiar telefoane mobile!

Tot terenul din fața Castelului Mimi va fi divizat pe sectoare tematice, inclusiv, concursul de eleganță – unde vor fi amplasate cele mai impresionante automobile retro din Republica Moldova, automobile exclusive – unde vor fi amplasate cele mai rare modele din Republica Moldova.

În cadrul expoziției va fi amenajat și un Porsche Zone – unde vor putea fi admirate automobile de colecție , inclusiv noile 911 GT3 și GT3 Touring,  legendarele 911 Turbo în caroserie 964, dar și singurul 718 Cayman GT4 RS din țara noastră – un sport car ce dezvoltă 500 de cai putere și este capabil de 315 km/h!

Vizitatorii AutoFEST la Castel MIMI vor avea ocazia să încerce automobilele comunității de off-road! Pentru asta, doritorii care se vor înregistra, vor avea ocazia să încerce împreună cu piloții profesioniști traseul care implică și o baie de noroi.

Vizitatorii vor primi câte un pahar de vin de bun venit și vor avea acces la toate restaurantele și zonele de alimentare și pentru copii a Castel-ului Mimi.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău