A fondat Orchestra de tineret a Moldovei, care a ajuns la cea de-a zecea aniversare, și cel mai mare cor de copii din Moldova. Este vorba despre Andriano Marian, dirijorul și ambasadorul muzicii clasice în Moldova, un alt campion al schimbării desemnat în cadrul Galei „Champions of Change 2021”.
Este tânăr, plin de entuziasm și are un mare vis „ca oamenii dragi să fie sănătoși și să vadă Moldova într-o nouă etapă de dezvoltare”. Atunci când „mânuiește” baghetele simte „o stare profundă de beatitudine”, ceea ce face ca muzica „să curgă” armonios și să fie un balsam pe suflet pentru ascultători. Este „norocos că puțini oameni, inclusiv eu putem avea niște trăiri absolut rare și deosebite”.
Pe lângă activitățile de bază ale orchestrei, Andriano a lansat și două proiecte sociale, care au succes și sunt recunoscute nu doar în țară, ci și peste hotarele ei. Unul dintre acestea este Voices Moldova: primul proiect de incluziune socială prin muzică pentru copii, iar cel de-al doilea este Expediția Muzicală La la Play: proiect ce are misiunea de a aduce muzica clasică, de calitate, mai aproape de oamenii Moldovei, în special din zonele rurale.
Întrebat de ce a ales să lucreze anume cu copii și tinerii Andriano a spus pentru că este un optimist: „Optimismul de multe ori îl asociem cu viitorul, iar viitorul suntem Noi – adolescenții și tinerii acestei țări. Plus că adolescenții au un potențial aparte de a fi foarte curioși și entuziasmați pentru lucruri noi și au o ambiție deosebită pentru a fi mai buni. În general lucru cu tinerii reprezintă o energie aparte și o stare de bine”, menționează acesta.
În cadrul proiectelor și evenimentelor pe care le organizează, Andriano a interacționat cu un număr impunător de tineri și de multe ori a fost nevoit să facă alegeri în favoarea unora. „E complicat să judeci, în cazul nostru să fii în juriu și să selectezi 250 de copii din circa 800, desigur uneori e posibil să facem greșeli. Dar Voices nu e despre câștigători sau învinși e despre participare și ideea de a fi activ și la final de a crea o familie unită în cadrul proiectului prin prisma incluziunii sociale prin muzică. Voices are ca viziune de a oferi oportunități atât celor performanți cât și celor copii ce nu au îndeajuns încredere în ei ca la final de proiect să conștientizeze o reală schimbare atât pe plan profesional cât și personal”.
Probabil ai văzut sau participat la evenimente mari precum Voices, La la Play sau Pop simfonic și conștientizezi că în spatele acestora stau câteva luni de pregătiri (două sau trei la număr), resurse umane și financiare mari și o energie puternică. „Echipa mea, de care sunt foarte mândru, consistă din zece oameni. Pentru ca proiectele să fie sustenabile e nevoie, desigur, de parteneri viabili care să susțină proiectele noastre pe termen mediu. Cu această ocazie vreau să mulțumesc Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, Suediei, UNICEF Moldova și Fundației Est Europene pentru suportul important pe care îl depun în educarea tinerei generații”. Ce mai mare răsplată în acest proces este „să văd un public fericit și beneficiari ai proiectelor ce pleacă acasă cu noi vise și viziuni despre viață”.
Andriano nu cunoaște dacă este un conducător exigent, însă cert este că are o obsesie pentru detalii și dorește „ca oamenii pentru care facem produsul cultural să fie extrem de mulțumiți”. Reușește să-i motiveze pe tineri „prin asumarea unor scopuri aparent imposibile pentru tineri, și acea senzație când le reușește atingerea acestor scopuri, e unică și o țin minte pentru tot restul vieții”.
Totodată, este de părere că în Moldova, încet, dar sigur, lucrurile se îndreaptă în direcția corectă, iar cultura este explorată. „Lucrurile încet, dar sigur se îndreaptă spre un nivel european dacă putem spune așa. Interesul, mai ales al tinerilor, pentru tot ce înseamnă muzee, concerte din ce vedem, crește de la an la an. Acest lucru se întâmplă în Chișinău, trebuie să lucrăm mult mai mult în regiuni. Accesul la cultura veritabilă încă lipsește considerabil de mult. După părerea mea, autoritățile devin tot mai apropiate față de tot ce ține de cultură. Ca și în alte ramuri, noi toți așteptăm niște schimbări tectonice pentru ca generația viitoare să aibă un sistem dezvoltat și adaptat la secolul nostru”.
LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.
Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.