(FOTO) Cine a fost Ducesa de Alba? Titluri nobiliare, căsătoria la 85 de ani și averea impresionantă

02 Iun. 2021, 05:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
02 Iun. 2021, 05:35 // Au Bani //  MD Bani

Ducesa de Alba a fost una dintre cele mai bogate aristocrate ale lumii și cea mai bogată din Spania. Averea ei se estima la 3,5 miliarde de euro.

Despre propritățile ei se spunea că puteai călători din nordul în sudul Spaniei, fără a-i părăsi proprietatea. Ducesă de Alba a fost cea mai extravagantă aristocrată a Spaniei, care a adorat să încalce regulile. A fost prietenă cu Prinţesa Grace de Monaco, cu Jackie Kennedy, Walt Disney, Audrey Hepburn şi Yves Saint Laurent.
Potrivit Cărții Recordurilor, Ducesa a avut cele mai multe titluri nobiliare din lume – peste 50. Ea vorbea 5 limbi. Născută în Madrid în martie 1926, Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva a devenit capul puternicei Case de Alba, iar mai târziu avea să devină o apropiată a Prinţesei Margaret a Angliei, despre cele două femei spunându-se că se asemănau prin caracterul lor rebel.

Ducei îi plăceau bărbații arătoși, care nu erau aristocrați. Ducesa s-a căsătorit pentru prima dată la vârsta de 21 de ani , în 1947, cu Pedro Luis Martinez de Irujo y Artacoz, iar nunta ei a fost la acea vreme cea mai luxoasă din lume. Cuplul a plecat într-o lună de miere care a durat 6 luni. Îndrăgostiții au ales  o vacanţă în Los Angeles, unde s-au bucurat de timp petrecut în compania unor staruri precum Marlene Dietrich, Charlie Chaplin şi Marilyn Monroe.

Din acest mariaj, Ducesa a avut şase copii – dar soţul ei a murit în 1972. La acea vreme, îndurerata văduvă deţinea deja atâta pământ cât suprafaţa Principatului Monaco de 170 de ori! La şase ani de la pierderea soţului, Ducesa s-a căsătorit cu un bărbat cu 11 ani mai tânăr decât ea – Jesus Aguirre y Ortiz de Zarate, un fost preot catolic. Afişând ţinute extravagante, Ducesa nu s-a ferit să spună că acest al doilea mariaj a fost cea mai fericită perioadă a vieţii sale. Culmea este, însă, că şi cel de-al doilea soţ a murit, lăsând-o văduvă a doua oară, în 2001.

Ducesa s-a căsătorit şi a treia oară, la vârsta de 85 de ani, de această dată cu un toyboy. Ducesa a împărţit averea încă din 2011, cu trei ani înainte de moartea ei, iar soţul a semnat un act prin care renunţa la orice drept asupra averiii sale. Cayetana s-a stins din viaţă pe 19 noiembrie 2014, la vârsta de 88 de ani.

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală