Giganții cu cipuri fac mai mulți bani ca niciodată. Veniturile comasate a tuturor companiilor au depășit 20 miliarde $

01 Iun. 2021, 15:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iun. 2021, 15:29 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Veniturile a 10 celor mai mari 10 companii producătoare de cipuri din lume au ajuns la un nivel record în primul trimestru al anului 2021, potrivit firmei de cercetare de piață TrendForce.

Veniturile totale trimestriale combinate ale producătorilor de cipuri, cunoscute sub numele de turnătorii, au crescut la un nivel record de 22,75 miliarde de dolari în primul trimestru.

Jetoanele sunt utilizate în orice, de la mașini și console de jocuri, până la mașini de spălat și periuțe de dinți. Acestea fac parte din sângele vieții economiei globale și sunt vitale pentru multe dintre cele mai mari industrii din lume. Dar acestea sunt, de asemenea, deficitare – iar lipsa ar putea dura până în 2023.

Aproximativ 57% din veniturile mondiale din turnătoria de cipuri din ultimul trimestru au fost generate de un producător de cipuri taiwanez: TSMC sau Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, scrie CNBC.

Veniturile companiei cu sediul în Taipei au crescut cu până la 12,9 miliarde de dolari în primul trimestru, în creștere cu 2% față de primul trimestru al anului 2021, conform TrendForce, care a analizat cât de bine s-au vândut fiecare dintre diferitele jetoane ale companiei.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.