(FOTO) Destinații ce merită a fi vizitate! Cele mai bune parcuri și păduri naționale din Europa

02 Iun. 2021, 06:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 06:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Majoritatea dintre noi adoră călătoriile în natură. Chiar și specialiștii recomandă plimbări în aer liber pentru a reduce stresul și pentru a ne încărca de energie pozitivă. Iată care sunt cele mai potrivite parcuri și păduri naționale din Europa pe care merită să le vizitezi.

1. Loch Lomond și Trossachs, Scoția

De la insulele verde smarald până la țărmurile izbitoare ale pădurilor, Loch Lomond are tot ce un iubitor de natură ar putea dori să vadă într-un parc național.

În ciuda simțului său izolat, Loch Lomond este mult mai aproape de civilizație decât ai putea crede. Parcul național este în întregime accesibil cu mijloacele de transport în comun, fiind la doar 50 de minute de mers cu trenul de gara Glasgow Queen Street. Odată ce ajungeți, diverse autobuze acvatice fac legătura cu o multitudine de priveliști.

2.Tour du Mont Blanc și Aiguille de Midi, Chamonix, Franța

Pentru drumeții dornici, acest traseu de 200 km este demn de orice listă de călători. Vizitatorii își pot permite luxul de a explora unele dintre cele mai sublime vârfuri din Europa.

Întinzându-se din satul de schi pitoresc Chamonix, prin Elveția și Italia, acest traseu are totul: ascensiuni dramatice și scufundări la fel de uimitoare. Pe acest traseu veți avea parte și de o mulțime de spații pentru a vă odihni, care oferă confortul necesar și în care aveți posibilitatea să gustați bucate tradiționale franceze.

CTraseul este complet accesibil cu trenul, folosind Mont Blanc Express, care deservește toate satele de la St Gervais-le Fayet la Martigny (Elveția), prin Servoz, Les Houches, Chamonix, Argentière și Vallorcine.

3.Parcul Național Saxonia Elveția, Germania

În ciuda numelui său, Parcul Național Saxonia Elveția este situat în munții de gresie Elba, la granița germană cu Republica Cehă, și se poate ajunge cu ușurință cu trenul.

Parcul prezintă chei care se adâncesc în peisaj, precum și mase de păduri, ceea ce face habitate perfecte pentru o gamă largă de specii diverse, cu râs, vidre și pescari regi, toate fiind observate de-a lungul râurilor Elbei și în păduri. Parcul național are peste 800 de vârfuri, inclusiv muntele Königstein, care se înalță deasupra unui frumos oraș medieval germanic cu același nume.

Parcul național găzduiește și Hotelul Helvetia, un bio-hotel care satisface nevoile fiecărui călător ecologic. Mâncarea este organică, iar hotelul oferă un angajament față de sursele de energie regenerabile.

4. Parcul Național Cévennes, Franța

O constelație de văi răsucite și vârfuri mărețe, Cévennes este unul dintre secretele cele mai bine păstrate din Franța, localnicii și călătorii descoperind doar imensele minuni ale acestui parc național.

Parcul are o reputație remarcabilă pentru biodiversitate, deci ar fi o alegere excelentă pentru călătorii cu un ochi dornic pentru plantele rare și speciile de animale. Cu o serie de trasee în aer liber ascunse printre roiul de stejari și castani dulci, există oportunități ample de a vă bucura de diversitatea peisajului.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2021, 09:11 // Actual //  Lupu Eduard

Criza cipurilor continuă. Și nu a lovit masiv doar industria auto, ci întreagă piață de componente IT, componente de telefonie mobilă, televizoare, notează business24.ro.

Iar o situație deloc plăcută este întâlnită și pe segmentul plăcilor video, segment care are de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus și mulți doritori se lovesc de prețuri extrem de mari sau cu rafturi pur și simplu goale.

Astfel, începând cu anul acesta, inclusiv România s-a confruntat cu preturi în creștere și am putea vedea, în curând, o explozie a acestora dacă vom dori să cumpăram smartphone-uri, laptop-uri, televizoare, jocuri video și, bineînțeles, autoturisme.

“Aproape toate piesele de computer s-au scumpit iar pe unele nu le găsești nici dacă le comanzi online. M-a frapat scumpirea plăcilor video, aproape 1.500 de euro o placă video şi nu prea performantă. Era în jur de 500 de euro. Este și va fi complicat”, a declarat, pentru Ziare.com, Bogdan din București, care deţine o firma de reparat computere și laptopuri.

“Ca freelancer mă văd nevoit să cresc prețul serviciilor cu 20%, chiar cu riscul să pierd din clienți. Pentru că upgrade-ul unui computer, practic, și-a dublat prețul; combustibilul, curentul, gazul, inflația contribuie din plin și ele. Știu că unele criptomonede noi folosesc o tehnologie de mining care se bazează mai degrabă pe procesoare decât pe plăcile video, date fiind penuria și prețul prohibitiv al acestora din urma”, a menționat, pentru Ziare.com, Vlad din Bucureşti, directorul unei agenţii de publicitate din București și care este specializat pe producție video și grafică.

“Din fericire nu toate componentele s-au scumpit, iar din cauza pandemiei procesoarele AMD pentru că sunt cele mai performante au suferit doar o mică scumpire, cam de 10%. Din din cauza evoluției crypto și a minatului, scumpirea cea mai mare o vedem la plăcile video, în general dublare sau triplare de preț și apoi din același motiv procesoarele AMD ce au placă video integrată, aici scumpirea a fost cu 30-50%. În rest, în 2020, și o mica mare din 2021, a fost bătaie pe camerele web, dar acum există stocuri și preturile au revenit la normal. Tot așa din 2020 din cauza pandemie a fost o criză de plăci de captură, dar și aici lucrurile au revenit la normal.

La ora actuală, doar plăcile video sunt cele care au un preț exagerat de mare și stocuri super mici, insă asta nu mai este din cauza pandemiei și din cauza minatului de crypto. Din cauza pandemiei a crescut prețul la materia prima pentru componentele de pc-uri și din cauza aceasta vom vedea preturile ușor mărite.

Iar noi care avem un canal de youtube, Vlogtehnica, din cauza crizei plăcilor video, am ajuns să avem un număr mult mai scăzut de vizitatori pentru că, pe buna dreptate, ce rost are că publicul nostru să se uite la un clip cu un produs, iar ei doar să viseze la el. Însă ușor ușor în ultimile 2 luni preturile au început să mai scadă la plăcile video și sper că în 2022 să revenim la normal”, a declarat Lucian Petrescu de la Vlogtehnica.

Lipsa globală de semiconductori necesari într-o gamă largă de industrii probabil nu va fi rezolvată pentru încă câțiva ani

Iar criza de microcipuri de la nivel mondial se agravează și sunt semnale că va persista și în 2022, poate și mai mult. “Lipsa globală de semiconductori necesari într-o gamă largă de industrii probabil nu va fi rezolvată pentru încă câțiva ani”, este de părere noul director executiv al Intel Corp, Pat Gelsinger, potrivit Bloomberg.

Furnizorii şi producătorii vor trebui să investească serios în alternative, dar și asta va dura câţiva ani. Intel a înfiinţat chiar o divizie care se ocupă cu rezolvare acestei probleme şi care stă mereu în contact cu partenerii, în special cei din industria auto. Gelsinger anunţa în martie investiţii de 20 de miliarde de dolari pentru 2 noi fabrici în Arizona.

Plăcile video decente tot mai greu de găsit și sunt foarte scumpe. O nouă eră, cea a plăcilor video fantomă

Din cauza crizei globale a cipurilor și în special a situației minerilor de criptomonede, în special Etherum, a devenit dificil să găsești plăci grafice pe piață iar zilele au început să treacă ca un adevărat coșmar atât pentru companiile de publiciate, grafică și video, cât și pentru jucătorii înfocați.

Potrivit hub-ului tech Zona IT, plăcile video vor rămâne în continuare foarte greu de cumpărat și de găsit pe aproape întreaga durată a lui 2022. Motivul este cererea excesivă a pieței și lipsa resurselor, în condițiile în care plăcile video pe arhitectura Amopere sunt cele mai vânate în momentul de față.

“Mă aștept că stocurile să rămână în continuare aride pentru aproape încă un an, cel mai probabil întregul 2022. Situația se datorează în mare parte faptului că cererea pe piață este foarte mare. Ampere se bucură de un succes imens. Este cea mai vândută arhitectură GPU din istoria companiei noastre și cu toate acestea nu am făcut tranziția completă către aceasta. Am reușit să asigurăm doar 20% din totalul produselor noastre”, a declarat președintele NVIDIA, Jensen Huang.

“Ne așteaptă, deci, vremuri grele. Cel puțin pentru cei care își doresc o placă video decentă. Sfârșitul lui 2020 a văzut începutul unei noi ere, aceea a plăcilor video-fantomă. Sunt acolo, sunt lansate, dar nu te poți uita la ele decât pe YouTube. Prețurile fluctuează amenințător, iar piața rămâne în continuare instabilă”, potrivit Zona IT.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală