FOTO Povestea aeronavelor Air Moldova care din cinci „au devenit” una

07 Mart. 2023, 16:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Mart. 2023, 16:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Începând cu 2 martie, Air Moldova a început să anuleze mai multe zboruri. Sunt invocate dificultățile operaționale, anunțându-se că două avioane au fost reținute la sol, iar unul se află la deservire tehnică, scrie Realitatea.md.

Așadar, am încercat să aflăm câte aeronave are compania, câte dintre ele sunt utilizate actualmente pentru zbor și ce s-a întâmplat cu restul aparatelor de zbor.

Pe site-ul Air Moldova se arată că flota este de cinci avioane – două A321, două A319 și unul A320. Pe FlightRadar și Planespotters am identificat informația despre aeronave, doar că una dintre ele a fost scoasă din uz, conform acestor informații.

Cele cinci avioane sunt înregistrate ER-AXR, ER-AXL, ER-AXM, ER-AXA și YR-ADI.

ER-AXR este un Airbus A321-200, de 25 de ani, potrivit datelor de pe Planespotters. Avionul a fost scos din uz pe 3 martie 2022, se arată în informațiile platformei.

Celălalt avion A321 efectuează actualmente zborurile companiei. Este vorba despre YR-ADI, care a transportat pasagerii spre Egipt, Portugalia, Italia, Israel, Turcia, Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie începând cu 2 martie. De atunci, în dreptul lui figurează 40 de zboruri, unul este a fost anulat, iar în dreptul la altele trei este indicat statutul „unknow” (tr. red.: necunoscut).

Aeronava A319-100, înregistrată ER-AXL, este parcată la Verona. Informațiile Planespotters arată că aceasta a fost sechestrată acolo. Motivul nu se cunoaște. Redacția Realitatea a transmis o solicitare companiei aeriene, pentru a aflat din ce cauza aceasta este reținută la sol, dar nu a recepționat răspunsul până la ora publicării știrii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pe Flightradar se arată că avionul a zburat ultima dată pe 2 martie 2023, la Verona. Acesta urma să decoleze spre Chișinău, dar zborul a fost anulat. De atunci, aeronava nu a mai fost ridicată de la sol.

Despre celălalt A319, ER-AXM, se cunoaște că staționează de pe 19 decembrie 2022 la Montpellier, Franța. Motivul pentru care se află acolo nu este cunoscut.

Ultimul, avionul A320, înregistra ER-AXA, este cel mai probabil aeronava aflată la revizia tehnică. Avionul se află, la fel, la Montpellier, Franța, începând cu 28 februarie. 2023.

 

FlightRadar arată că înainte de a ajunge acolo, a zburat de la Chișinău la Paris.

Motivarea oficială a companiei, după anularea la rând a zborurilor, este că două aeronave sunt reținute la sol, iar una se află la reviza tehnică planificată și obligatorie. Numărul avioanelor care operează curse actualmente nu a fost precizat în comunicatele Air Moldova. La ora publicării știrii compania nu a răspuns încă la solicitări, pentru a preciza informația.

Între timp, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că „monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian, inclusiv ultimele cazuri din Februarie și Martie curent și a demarat o anchetă în scopul stabilirii dacă deciziile companiei sunt luate cu bună credință”.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 14:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 14:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană ia în calcul grăbirea termenului-limită pentru interzicerea importului de gaz rusesc, cu un an mai devreme decât era planificat inițial. Potrivit unei declarații oferite Politico de principalul negociator al Parlamentului European pentru legislația privind eliminarea treptată a gazului, blocul comunitar ar putea renunța complet la gazul din Rusia încă din 2026, în loc de 2027.

„Am fi interesați să discutăm posibilitatea devansării termenului pentru interzicerea importului de gaz rusesc până în 2026”, a declarat europarlamentarul finlandez Ville Niinistö, reprezentant al grupului Verzilor. El va coordona, în lunile următoare, eforturile Parlamentului European privind acest proiect de lege.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă majoră ce prevede interzicerea completă a importurilor de gaz rusesc până în 2027, ca parte a strategiei energetice de eliberare de dependența de resursele Moscovei. Noile discuții indică faptul că Parlamentul European ar putea opta pentru un calendar accelerat, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice și al necesității consolidării securității energetice a continentului.

Propunerea va fi supusă consultărilor și negocierilor între instituțiile europene în lunile următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO