VIDEO Traian în inspecție la Băcioi. Cum a reușit primarul să creeze condiții mai bune pentru copiii din localitate

07 Mart. 2023, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Mart. 2023, 15:09 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian prin suburbiile Capitalei a ajuns la Băcioi. Ca întotdeauna, colegul nostru a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu primarul comunei, Ilie Leahu.

Localitatea Băcioi se află în administrația sectorului Botanica al municipiului Chișinău și este situată la 10 km distanță de Capială. Comuna este formată din satele Băcioi (sat-reședință), Brăila, Frumușica și Străisteni. Potrivit datelor recensământului din 2014, Băcioi are o populație de 10 175 de locuitori.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 17,9 milioane de lei pentru dezvoltarea comunei Băcioi.

„Această funcție a devenit pentru mine o parte din viața mea. Sunt determinat și implicat zi de zi ca să punem umărul să schimbăm lucrurile în bine în comuna Băcioi. La începutul mandatului de primar, evident, au fost multe probleme. Am încercat să ne concentrăm pe acele probleme unde trebuie să intervinăm, ca să îmbunătățim situația”, a declarat Ilie Leahu.

Unul dintre proiectele care au fost concepute pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din comuna Băcioi este darea în exploatare a uneia dintre cele cinci grădinițe din localitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Grădinița nr.140, cu 7 grupe – circa 160 de locuri, a fost dată în exploatare în anul 2021, după mai mulți ani de reparație capitală și după zeci de ani cât a fost închisă – de la începutul anilor 90. Am intervenit și în cazul grădinițelor nr.101 și nr.171, unde am reparat capital acoperișurile, am termoizolat clădirile și le-am dotat cu bunurile necesare pentru buna funcționare a instituțiilor. Am reparat și modernizat blocurile alimentare, unde se păstrează și se prelucrează mâncarea pentru copilași”, a adăugat primarul comunei.

Totodată, primăria comunei și-a propus să proiecteze și să construiască o grădiniță nouă, în satul Brăila. De menționat că nu doar instituțiile preșcolare au fost reparate și modernizate, dar și școlile, gimnaziile, liceele din comună, precum și centrul de cultură.

„Un aspect important în funcția de primar este să ai curajul de a-ți asuma anumite lucruri dificile, chiar dacă nu se bucură de popularitate la începutul implementării unui proiect. Dacă nu riscăm să investim și să efectuăm anumite proiecte majore în localitate, la sfârșitul mandatului toți vor spune că nu ai făcut nimic”, conchide primarul comunei.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău