VIDEO Traian în inspecție la Băcioi. Cum a reușit primarul să creeze condiții mai bune pentru copiii din localitate

07 Mart. 2023, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Mart. 2023, 15:09 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ora de LIVE cu Traian prin suburbiile Capitalei a ajuns la Băcioi. Ca întotdeauna, colegul nostru a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu primarul comunei, Ilie Leahu.

Localitatea Băcioi se află în administrația sectorului Botanica al municipiului Chișinău și este situată la 10 km distanță de Capială. Comuna este formată din satele Băcioi (sat-reședință), Brăila, Frumușica și Străisteni. Potrivit datelor recensământului din 2014, Băcioi are o populație de 10 175 de locuitori.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 17,9 milioane de lei pentru dezvoltarea comunei Băcioi.

„Această funcție a devenit pentru mine o parte din viața mea. Sunt determinat și implicat zi de zi ca să punem umărul să schimbăm lucrurile în bine în comuna Băcioi. La începutul mandatului de primar, evident, au fost multe probleme. Am încercat să ne concentrăm pe acele probleme unde trebuie să intervinăm, ca să îmbunătățim situația”, a declarat Ilie Leahu.

Unul dintre proiectele care au fost concepute pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din comuna Băcioi este darea în exploatare a uneia dintre cele cinci grădinițe din localitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Grădinița nr.140, cu 7 grupe – circa 160 de locuri, a fost dată în exploatare în anul 2021, după mai mulți ani de reparație capitală și după zeci de ani cât a fost închisă – de la începutul anilor 90. Am intervenit și în cazul grădinițelor nr.101 și nr.171, unde am reparat capital acoperișurile, am termoizolat clădirile și le-am dotat cu bunurile necesare pentru buna funcționare a instituțiilor. Am reparat și modernizat blocurile alimentare, unde se păstrează și se prelucrează mâncarea pentru copilași”, a adăugat primarul comunei.

Totodată, primăria comunei și-a propus să proiecteze și să construiască o grădiniță nouă, în satul Brăila. De menționat că nu doar instituțiile preșcolare au fost reparate și modernizate, dar și școlile, gimnaziile, liceele din comună, precum și centrul de cultură.

„Un aspect important în funcția de primar este să ai curajul de a-ți asuma anumite lucruri dificile, chiar dacă nu se bucură de popularitate la începutul implementării unui proiect. Dacă nu riscăm să investim și să efectuăm anumite proiecte majore în localitate, la sfârșitul mandatului toți vor spune că nu ai făcut nimic”, conchide primarul comunei.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău