(FOTO) Rușii fură cerealele Ucrainei din portul Sevastopol. Imagini din satelit

24 Mai 2022, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mai 2022, 13:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Imaginile din satelit din portul Sevastopol surprind mai multe nave rusești încărcate cu cereale ucrainene în Crimeea, scrie CNN. Furtul de cereale ucrainene de către Rusia pare să se intensifice pe măsură ce războiul avansează.

Din imagini pot fi observate două nave sub pavilion rusesc care sunt încărcate cu ceea ce se crede că sunt cereale furate din Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că „fură constant” produse alimentare din Ucraina și încearcă să le vândă.

Noile imagini de la Maxar Technologies, din 19 și 21 mai, arată navele – Matros Pozinich și Matros Koshka – acostate lângă ceea ce par a fi silozuri de cereale.

Foto: CNN

Ambele nave au părăsit acum portul, potrivit site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.com. Matros Pozinich navigă în Marea Egee, iar Matros Koshka este încă în Marea Neagră.

Oficiali ucraineni și surse din industrie au declarat pentru CNN că forțele ruse din zonele ocupate au golit mai multe silozuri și au transportat cerealele spre sud.

La începutul acestei luni, Matros Pozinich a fost încărcată cu cereale și a pornit din Marea Neagră în Marea Mediterană. Inițial a vrut să meargă spre Egipt, dar a fost refuzată de autoritățile din Alexandria atenționate de oficiali ucraineni, potrivit guvernului țării. De asemenea, i s-a interzis intrarea în Beirut, în cele din urmă acostând în Latakia, în Siria, unde Rusia susține de ani de zile regimul lui Bashar al-Assad.

Foto: CNN

În același timp, Rusia a blocat Ucraina să exporte mărfuri din porturile sale, alimentând temerile legate de o criză alimentară globală.

Până la război, cantitățile de grâu din Rusia și Ucraina reprezentau aproape 30% din comerțul global, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

La începutul acestei luni, Ministerul Apărării al Ucrainei a estimat că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate și scoase din Ucraina de la invazia Rusiei.

Foto: CNN

Mikola Solski, ministrul ucrainean pentru agricultură a declarat că ceea ce întâmplă „este o afacere mare care este supravegheată de la cel mai înalt nivel”.

În silozurile ucrainene se află aproximativ 22 de milioane de tone de cereale, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit drept fakenews acuzațiile că Rusia fura cereale din Ucraina.

Foto: CNN

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău