Populistul Spînu reduce în vorbe tarifele la căldură! Termoelectrica: Combustibilul de bază este gazul

05 Aug. 2022, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 17:21 // Actual //  Lupu Eduard

Termoelectrica utilizează în calitate de combustibil primar gazele naturale pentru producerea energiei electrice și termice. De fapt, păcura este destinată ca combustibil alternativ și nu de bază, a declarat Termoelectrica pentru bani.md. Asta după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Termoelectrica va trece exclusiv pe păcură pentru a economisi gazul, respectiv tarifele la căldură s-ar putea reduce.

„La CET Sursa 1 toată infrastructura de recepție, stocare, pregătire și ardere este în stare funcțională, anual fiind îndeplinite lucrări de mentenanță în conformitate cu planurile aprobate. Cazanele de abur în perioada rece sunt gata pentru arderea păcurii în calitate de combustibil de bază. În perioada rece a anului, toată infrastructura necesară pentru utilizarea păcurii este pusă în funcțiune și se află în rezervă fierbinte”, susține Termoelectrica.

Compania susține că, „este necesar de asigurat livrarea gazelor naturale pentru punerea în funcțiune de la rece a blocurilor energetice pe păcură și consum minim tehnologic, la schimbarea periodică a arzătoarelor de păcură”.

Ieri, 4 august, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, că există probabilitatea ca tariful la căldură în Chișinău să se reducă. Motivul, potrivit oficialului, Termoelectrica va trece pe păcură or, prețul acesteia este de 1000 USD pentru o tonă, în timp ce mia de metri cubi de gaz ajunge la 2000 USD.

La începutul lunii iunie, Termoelectrica s-a dresat la ANRE cu o solicitare de majorare a tarifului la căldură cu 200 de lei per gigacalorie.

Termoelectrica solicita un tarif de 2367 de lei pentru Gcal fără TVA. Compania își justifica solicitarea prin scumpirea gazului, respectiv majorarea cheltuielilor.

Ultima dată căldura în Chișinău s-a scumpit 28 ianuarie 2022 cu 30%. La acea vreme ANRE aprobase un tarif 2169 de lei p/Gcal fără TVA.

 

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău