Populistul Spînu reduce în vorbe tarifele la căldură! Termoelectrica: Combustibilul de bază este gazul

05 Aug. 2022, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 17:21 // Actual //  Lupu Eduard

Termoelectrica utilizează în calitate de combustibil primar gazele naturale pentru producerea energiei electrice și termice. De fapt, păcura este destinată ca combustibil alternativ și nu de bază, a declarat Termoelectrica pentru bani.md. Asta după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Termoelectrica va trece exclusiv pe păcură pentru a economisi gazul, respectiv tarifele la căldură s-ar putea reduce.

„La CET Sursa 1 toată infrastructura de recepție, stocare, pregătire și ardere este în stare funcțională, anual fiind îndeplinite lucrări de mentenanță în conformitate cu planurile aprobate. Cazanele de abur în perioada rece sunt gata pentru arderea păcurii în calitate de combustibil de bază. În perioada rece a anului, toată infrastructura necesară pentru utilizarea păcurii este pusă în funcțiune și se află în rezervă fierbinte”, susține Termoelectrica.

Compania susține că, „este necesar de asigurat livrarea gazelor naturale pentru punerea în funcțiune de la rece a blocurilor energetice pe păcură și consum minim tehnologic, la schimbarea periodică a arzătoarelor de păcură”.

Ieri, 4 august, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, că există probabilitatea ca tariful la căldură în Chișinău să se reducă. Motivul, potrivit oficialului, Termoelectrica va trece pe păcură or, prețul acesteia este de 1000 USD pentru o tonă, în timp ce mia de metri cubi de gaz ajunge la 2000 USD.

La începutul lunii iunie, Termoelectrica s-a dresat la ANRE cu o solicitare de majorare a tarifului la căldură cu 200 de lei per gigacalorie.

Termoelectrica solicita un tarif de 2367 de lei pentru Gcal fără TVA. Compania își justifica solicitarea prin scumpirea gazului, respectiv majorarea cheltuielilor.

Ultima dată căldura în Chișinău s-a scumpit 28 ianuarie 2022 cu 30%. La acea vreme ANRE aprobase un tarif 2169 de lei p/Gcal fără TVA.

 

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău