(FOTO) Un complex modern de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii a fost construit la Peresecina

27 Nov. 2021, 17:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Nov. 2021, 17:45 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În satul Peresecina, raionul Orhei a fost inaugurat Un complex modern de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albini. Complexul apicol o capacitate de circa 5000 tone de producție finită. Construcția a fost posibilă datorită suportului oferit de Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Proiectul aparține Cooperativei de Întreprinzător ”Sandic Honey Group”, care prin această investiție și-a propus să devină mai competitivă, asigurând livrarea pe piață a mierii de calitate superioară, ambalată conform cerințelor cumpărătorului.

Complexul are o suprafață totală de peste 3000 m2 și dispune de camere frigorifice cu atmosferă controlată, utilaje și echipamente performante pentru procesarea și ambalarea produselor apicole. Investiția a fost posibilă grație suportului oferit de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P, finanțat de World Bank Moldova, care a acordat cooperativei un grant în valoare de 𝟯𝟱𝟬𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗼𝗹𝗮𝗿𝗶 𝗦𝗨𝗔 în cadrul programului ”Sporirea potențialului de acces la piețe”. Totodată, pentru a asigura cofinanțarea necesară, grupul de producători a accesat un credit prin intermediul proiectului Livada Moldovei de peste 13 milioane lei.
CÎ ”Sandic Honey Group” a fost înregistrată în martie 2019 de către 5 membri fondatori. La momentul înregistrării, fondatorii dispuneau de 2700 familii de albini, până în prezent acest număr majorându-se până la 5000 unități. Cea mai mare parte a produsului urmează a fi exportată pe piața Uniunii Europene.
În ultimii doi ani, datorită proiectului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, afacerile apicole au beneficiat de împrumuturi în valoare de 1,2 milioane de euro.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Obligaţiunile retailerului local Elefant Online, în valoare de circa 17,5 milioane de lei, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu 1 februarie 2022, conform BVB.

Listarea obligaţiunilor sub simbolul bursier ELF26 se realizează în urma derulării unui plasament privat în luna noiembrie 2021, în cadrul căruia au fost emise obligaţiuni corporative, negarantate, nominative, necondiţionate, neconvertibile, denominate în lei către 122 de investitori. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost intermediate de TradeVille.

Este a doua emisiune de obligaţiuni a Elefant Online listată la BVB. Prima a avut loc în 2018 şi a constat în emisiunea a 76.514 obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei pe obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 9% pe an.

Obligaţiunile au fost rambursate integral la termen în data de 27 septembrie 2021.

Elefant a raportat afaceri de 104 milioane de lei în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 milioane de lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află, potrivit datelor ZF, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău