(FOTO) Un pescar sărac din Thailanda a făcut o descoperire care-l va îmbogăți. Ce va face cu banii

29 Iun. 2022, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2022, 18:00 // Actual //  MD Bani

Un pescar sărac de 64 de ani, din Thailanda, a găsit pe plajă ceea ce a crezut el inițial că este „un bulgăre mare de grăsime”, dar ulterior a aflat că descoperirea îl va îmbogăți.

Pe 22 iunie, Prachin Phuekphisut era împreună cu nepoții lui pe o plajă din provincia Trat, când a găsit bulgărele mare de „grăsime”. L-a dus acasă, în speranța că îl va putea folosi la ceva, însă a observat că stratul superior, moale și lipicios, se topește la căldură și lasă la vedere o piatră neobișnuită.

Rudele l-au îndemnat să apeleze la un specialist pentru a afla mai multe despre descoperirea lui.

Prachin s-a dus la poliția locală, iar agenții l-au ajutat să contacteze niște experți din Bangkok. Aceștia i-au dat în scurt timp o veste extraordinară: pescarul găsise, de fapt, un bulgăre de 3,4 kg de chihlimbar.

Aveam grijă de nepoții mei, așa că i-am dus la o baie pe plajă. Apoi am găsit o bucată mare de grăsime. Când am atins-o am văzut că era alunecoasă. Avea și un miros ciudat. Speram că pot să fac ceva cu ea și am luat-o acasă”, a povestit el.

Valoarea chihlimbarului încă nu a fost determinată, pentru că sunt necesare teste suplimentare, însă având în vedere descoperirile similare anterioare, Prachin ar putea să vândă piatra cu cel puțin 120.000 de euro.

Bătrânul pescar, care în mod normal câștigă echivalentul a 200 de dolari pe lună, este în culmea fericirii. Plănuiește să vândă chihlimbarul atunci când îi va cunoaște valoarea și vrea să folosească o parte din bani pentru a-și duce nepoții într-o vacanță în străinătate, iar restul să-i pună deoparte, pentru educația lor.

„Vreau o viață sigură pentru copiii și nepoții mei”, a mai spus el.

Pe coasta de sud-est a Thailandei, unde ajung curenții din Marea Chinei de Sud și Marea Java, localnicii se mai trezesc din când în când cu astfel de surprize.

În septembrie anul trecut, pescarul thailandez Narong Phetcharaj a găsit o bucată de chihlimbar de 30 kg. A primit o ofertă de la un om de afaceri chinez de 25.00 de dolari per kg. În 2018, Boonyos Tala-upara, în vârstă de 44 de ani, a găsit pe insula Koh Samui o bucată de chihlimbar de 10 kg, care a fost evaluată la 500.000 de dolari.

În altă parte a lumii, în aprilie 2016, un bulgăre de chihlimbar de 1,57 kg găsit în Lancashire, Anglia, s-a vândut cu 50.000 de lire sterline, în timp ce în noiembrie, același an, trei pescari din Oman au găsit 80 kg de chihlimbar și l-au vândut cu 3.000.000 de dolari.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău