(FOTO) Un pescar sărac din Thailanda a făcut o descoperire care-l va îmbogăți. Ce va face cu banii

29 Iun. 2022, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iun. 2022, 18:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Un pescar sărac de 64 de ani, din Thailanda, a găsit pe plajă ceea ce a crezut el inițial că este „un bulgăre mare de grăsime”, dar ulterior a aflat că descoperirea îl va îmbogăți.

Pe 22 iunie, Prachin Phuekphisut era împreună cu nepoții lui pe o plajă din provincia Trat, când a găsit bulgărele mare de „grăsime”. L-a dus acasă, în speranța că îl va putea folosi la ceva, însă a observat că stratul superior, moale și lipicios, se topește la căldură și lasă la vedere o piatră neobișnuită.

Rudele l-au îndemnat să apeleze la un specialist pentru a afla mai multe despre descoperirea lui.

Prachin s-a dus la poliția locală, iar agenții l-au ajutat să contacteze niște experți din Bangkok. Aceștia i-au dat în scurt timp o veste extraordinară: pescarul găsise, de fapt, un bulgăre de 3,4 kg de chihlimbar.

Aveam grijă de nepoții mei, așa că i-am dus la o baie pe plajă. Apoi am găsit o bucată mare de grăsime. Când am atins-o am văzut că era alunecoasă. Avea și un miros ciudat. Speram că pot să fac ceva cu ea și am luat-o acasă”, a povestit el.

Valoarea chihlimbarului încă nu a fost determinată, pentru că sunt necesare teste suplimentare, însă având în vedere descoperirile similare anterioare, Prachin ar putea să vândă piatra cu cel puțin 120.000 de euro.

Bătrânul pescar, care în mod normal câștigă echivalentul a 200 de dolari pe lună, este în culmea fericirii. Plănuiește să vândă chihlimbarul atunci când îi va cunoaște valoarea și vrea să folosească o parte din bani pentru a-și duce nepoții într-o vacanță în străinătate, iar restul să-i pună deoparte, pentru educația lor.

„Vreau o viață sigură pentru copiii și nepoții mei”, a mai spus el.

Pe coasta de sud-est a Thailandei, unde ajung curenții din Marea Chinei de Sud și Marea Java, localnicii se mai trezesc din când în când cu astfel de surprize.

În septembrie anul trecut, pescarul thailandez Narong Phetcharaj a găsit o bucată de chihlimbar de 30 kg. A primit o ofertă de la un om de afaceri chinez de 25.00 de dolari per kg. În 2018, Boonyos Tala-upara, în vârstă de 44 de ani, a găsit pe insula Koh Samui o bucată de chihlimbar de 10 kg, care a fost evaluată la 500.000 de dolari.

În altă parte a lumii, în aprilie 2016, un bulgăre de chihlimbar de 1,57 kg găsit în Lancashire, Anglia, s-a vândut cu 50.000 de lire sterline, în timp ce în noiembrie, același an, trei pescari din Oman au găsit 80 kg de chihlimbar și l-au vândut cu 3.000.000 de dolari.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău