(FOTO/VIDEO) Orașul australian de 68 de miliarde de dolari care dorește să devină următorul Silicon Valley. Cum arată

25 Mai 2021, 06:52
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Mai 2021, 06:52 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

S-ar putea să nu fi auzit niciodată de acest oraș. Este vorba de Greater Springfield, care se află pe coasta de aur a Australiei, la 25 kilometri de Brisbane și se deosebește prin designul său. Orașul nu are încă 30 de ani și în curând ar putea deveni noul Silicon Valley.

„Lumea a învățat multe de la Silicon Valley”, a declarat fondatorul Maha Sinnathamby.

Sinnathamby este creierul din spatele Greater Springfield, singurul oraș privat din Australia și primul oraș planificat de când a fost creată capitala Canberra în urmă cu mai bine de un secol. Magnatul octogenar al proprietății – care a petrecut o carieră de 50 de ani creând dezvoltări rezidențiale și comerciale în toată Australia – a declarat că cel mai recent proiect al său, la fel ca inspirația sa Silicon Valley, este despre crearea unui centru de afaceri modern conceput în jurul tehnologiei, educației și îngrijirii sănătății.

La moment, Sinnathamby caută companii de renume care să-l ajute să realizeze următoarea etapă a viziunii sale estimate la 68 miliarde de dolari, scrie CNBC.

„Încercăm să atragem Microsofts și Google din lume”, a spus Sinnathamby, menționând că grupul este în prezent în discuții cu o companie multinațională de tehnologie.

Un centru de inovație pentru Asia Pacific

Dezvoltat pe un teren de 7.000 de acri cumpărat cu 6,1 milioane de dolari, Greater Springfield – a zecea cea mai mare comunitate planificată din lume – este deja un oraș viu, care respira, mult schimbat față de operațiunea forestieră dezafectată dobândită de Sinnathamby în 1992.

Găzduiește astăzi 46.000 de rezidenți, 16.500 de case, 11 școli, un campus universitar național, un spital și o linie de cale ferată care îl leagă de vecinul Brisbane. Sinnathamby a declarat că orașul este până acum 25% finalizat după ce a primit 15 miliarde de dolari în fonduri private și de stat.

Dar sunt necesare mai multe întreprinderi pentru a-l transforma într-un adevărat centru de inovare în Asia-Pacific și să-și atingă obiectivele de triplare a populației și crearea a 52.000 de noi locuri de muncă până în 2030. Până în prezent, 20.000 de locuri de muncă au fost create direct și indirect în cadrul proiectului, SCG a spus.

„Vrem să-l turbocomprimăm cu companii extrem de respectabile, care sunt extrem de talentate și care doresc să obțină o mulțime de profituri”, a spus Sinnathamby. „Nu putem face această treabă masivă pe cont propriu.”

Momeala, așa cum spune Sinnathamby, este locația ecologică a orașului, care, la fel ca Silicon Valley, oferă companiilor un spațiu pentru experimentare. Aceasta include oferirea de facilități special construite, în care companiile mari și start-up-urile mai mici pot inova. Între timp, „laboratorul său de viață” oferă spațiu pentru testarea noilor tehnologii legate de munca inteligentă, viață, învățare și joacă.

Engie SA este o afacere care testează în prezent apele. În 2018, compania franceză de utilități a semnat o alianță strategică de 50 de ani pentru a face din Greater Springfield Australia primul oraș cu energie netă zero, deoarece își propune să își prezinte acreditările ecologice.

Până în 2038, Engie planifică ca orașul să genereze mai multă energie decât consumă, concentrându-se pe cinci piloni cheie: planificare urbană, mobilitate, clădiri, energie și tehnologie. Creșterea infrastructurii vehiculelor electrice, prioritizarea transportului public, construirea de clădiri ecologice, introducerea panourilor solare în toate acoperișurile disponibile și păstrarea a 30% din proprietatea teritorială a regiunii pentru spații verzi deschise se numără printre diferitele metode pe care le va folosi pentru a realiza acest lucru.

În altă parte, la începutul acestei luni, start-up-ul din Sydney, Lavo, a ales Greater Springfield ca centru de producție pentru setul său de baterii cu hidrogen de 30 de ani, „primul în lume”, despre care se spune că poate alimenta o casă timp de două zile cu o singură încărcare.

Dezvoltarea unei forțe de muncă de cunoaștere

Noile operațiuni de afaceri se vor așeza în așa-numita secțiune a cunoașterii din Greater Springfield, centrul principal de ocupare a forței de muncă din oraș, conceput pentru a atrage lucrători ai cunoștințelor cu abilități legate de pilonii săi principali: tehnologie, educație și îngrijire a sănătății.

Health City, un centru de sănătate de 128 de acri dezvoltat împreună cu Harvard Medical International, va oferi asistență medicală de top, precum și mii de locuri de muncă medicale, a spus Sinnathamby. Între timp, rețeaua de educație în expansiune a orașului, care include două noi universități și un accent pe comunitățile indigene, va alimenta noua generație de profesioniști, a spus el.

 

Realitatea Live



23 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 16:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Alexandra Dines, soţia lui Daniel Dines, cel mai bogat român şi unul dintre fondatorii companiei Uipath, este preşedintele boardului UiPath Foundation, organizaţie care şi-a publicat astăzi raportul de activitate pentru anul 2020, scrie Ziarul Financiar.

”Dintotdeauna motivaţia mea a fost aceea de a participa activ la bunăstarea şi creşterea societăţii româneşti. Am avut intenţia de a construi şcoli şi spitale, de a creşte nivelul educaţional din România. Orice organizaţie care vrea să ajute este curajoasă deoarece operează într-un sistem legal care se autosabotează”, a declarat, într-un raport, Alexandra Dines, preşedintele boardului UiPath Foundation, fundaţie creată de cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Licenţiată în design şi arte aplicate a Universitatea Tibiscus din Timişoara, Alexandra Dines face, de 11 ani, activitatea de freelancing în domeniul graphic design. Ea a lucrat în graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPathşi Honeywell, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Din decembrie 2018 este preşedintele consiliului de administraţie al UiPath Foundation, organizaţie care susţine copiii din medii vulnerabile ”să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea”.

”Din 2019 până în prezent, UiPath Foundation a susţinut peste 25.000 de copii care provin din familii vulnerabile din România şi India să aibă acces la educaţie de calitate şi peste 3.000 de profesori din România care au beneficiat de activităţi de formare care vizează îmbunătăţirea competenţelor digitale, a leadership-ului în şcolile vulnerabile, precum şi a competenţelor secolului al XXI-lea. Aproximativ 12.450 de copii au participat la activităţi educaţionale derulate în 6 comunităţi din România şi India şi peste 15.000 de ore au fost petrecute, în 2020, la meditaţiile la limba română, matematică şi limba engleză de copiii înscrişi în Future Acceleration Program în România. copiilor din comunităţile vulnerabile.”, se arată în comunicatul transmis de UiPath Foundation.

UiPathFoundation a fost fondată de compania UiPathîn ianuarie 2019. Potrivit datelor publicate în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, fundaţia a avut venituri de 23,2 milioane de lei în 2020 şi un număr mediu de 10 angajaţi.

UiPath Foundation este condusă operaţional, din funcţia de director executiv, de Raluca Negulescu-Balaci, care ocupă acest rol de la finalul anului 2018.

Soţul Alexandrei Dines, Daniel Dines, este a devenit cel mai bogat român odată cu listarea UiPath la Bursa de la New York. În prezent, UiPath are o capitalizare de piaţă de peste 35 de miliarde de dolari.