Opinie: Reformele din sectorul bancar din Moldova sunt de succes

25 Mai 2021, 07:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
25 Mai 2021, 07:05 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Țările de Jos consideră că reformele din sectorul bancar din Moldova sunt de succes și pledează pentru continuarea lor. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Ambasadei Țărilor de Jos în Moldova, Floris van Eijk, în cadrul unei întrevederi cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

Potrivit unui comunicat emis de Banca Națională a Moldovei, părțile au discutat despre progresele realizate în sectorul financiar și bancar al Moldovei, menținându-și rezistența la provocările pandemiei, precum și consolidând cooperarea dintre Moldova și Țările de Jos în sectorul financiar și bancar și perspectivele dezvoltare. Șeful BNM a vorbit despre experiența cooperării dintre Banca Națională a Moldovei și autoritățile olandeze din ultimii ani în mai multe domenii bancare.

Acestea includ, printre altele, supravegherea bancară, guvernanța corporativă, conformarea prudențială, gestionarea riscurilor și alte îmbunătățiri care au consolidat sectorul. Octavian Armașu a apreciat, de asemenea, deschiderea Țărilor de Jos pentru acordarea consultărilor și asistență tehnică în domeniul activității Băncii Naționale.

La rândul său, Floris van Eijk a subliniat necesitatea continuării reformelor bancare în Moldova.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.