VIDEO În plină toamnă, Capitala înverzește! Sute de oameni au participat la Campaniei de plantare a arborilor

19 Nov. 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

De la mic la mare au venit în această sâmbătă să înverzească Capitala. Sute de persoane au participat la Campaniei de plantare a arborilor, ediția 2022. Startul evenimentului a fost dat de Primăria Chișinău sâmbăta trecută și va continua toată luna noiembrie.

La eveniment de azi a fost și președintele Ligii Tineretului din Republica Moldova, Ion Curmei, care ne-a spus că tinerii au muncit cu zor în mai multe locuri din Capitală pentru a planta cât mai mulți arbori.

„Plantăm copaci de mulți ani la rând. Ne place să înverzim orașul pentru că locuim aici și considerăm că e un lucru bun și nobil ca fiecare să participe la așa fel de evenimente. Avem în jur de 50 de tineri, care sunt împărțiți în diferite zone. Ar fi bine să fie organizat și la nivel de țară pentru că este plăcut când oameni se consolidează și fac lucruri frumoase”, a declarat Ion Curmei.

De asemenea, în Parcul Rîșcani din Capitală au venit mai mulți angajați ai unei instituții bancare, care au adus și familiile lor la plantat copaci.

„Am adus copiii să fie obișnuiți de mici că trebuie să respecte natura. Asta este viitorul nostru, sursa de oxigen, sănătatea noastră și lor le place activitatea dată. Ne pare bine că i-am adus”, spune o voluntară, care a venit cu copii săi.

„Este o inițiativă foarte frumoasă pentru a înverzi orașul și în același timp am ieșit cu echipa de la lucru și chiar îmi pare foarte bine că am ieșit azi. Am venit de la mici la mari. Avem copii de 5-10 ani până la șefi de departamente de 40-50 de ani. Sperăm că va deveni o tradiție. Aceasta este prima ediție”, mai precizează o tânără, care a plantat copaci.

Amintim că săptămâna trecută directoarea Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Victoria Covali, a declarat că luna noiembrie nu a fost aleasă întâmplător pentru această campanie.

„Am ales anume această perioadă, deoarece este cea mai optimă ca să asigurăm că materialul care va fi plantat să aibă o reușită bună. Dorim reducerea emisiilor de gaze și un oraș verde și durabil”, a declarat Victoria Covali.

Azi în mai multe locații din Capitală vor fi sădiți arbori tineri în toate parcurile și scuarurile care au fost reabilitate în ultima perioadă. De asemenea, sunt organizate plantări pe aliniamentele stradale, unde arborii lipsesc sau au fost tăiați, deoarece prezentau pericol pentru trecători; pe teritoriile școlilor și grădinițelor, în special în curțile celor 90 de instituții care au avut de suferit în urma calamităților din vara trecută.

 

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău