Fum negru! Cantaragiu ține cu dinții de arderea cauciucurilor: Ne interesează să fie captate emisiile

08 Iun. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 17:30 // Actual //  bani.md

Guvernarea de la Chișinău nu renunță la ideea incinerării anvelopelor. Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, califică inițiativa drept una utilă care va duce la distrugerea cauciucurilor uzate, aruncate de-a valma peste tot pe teritoriul țării. Cantaragiu spune că pentru ca procesul să nu fie unul dăunător pentru mediu și sănătatea oamenilor, agenții economici care se vor ocupa de incinerare vor fi obligați să-și procure instalații speciale de captare a emisiilor.

„Pe piață avem aproape un milion de autovehicule. La 2-3 ani este schimbat setul de anvelope. Se generează o cantitate foarte mare de anvelope uzate. În prezent, pe piața internă avem un singur agent economic care reciclează anvelope de dimensiuni mari și face covorașe pentru terenuri de joacă și de sport. Însă cota valorificării acestor deșeuri, din totalul generat de populație, este foarte mică. O soluție ar fi coincinerarea acestui tip de deșeu, fiindcă anvelopa este produsă din petrol, la fel ca majoritatea plasticului și sinteticii de pe mapomond. Este petrol în formă solidă. Ceea ce ne interesează pe noi este ca la ardere, orice tip de deșeu ar arde, să fie captate emisiiile”, a spus ministra Mediului în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV, citat de realitatea.md.

Ministra Mediului spune că dacă procesul de ardere a pneurilor uzate are loc la temperaturi foarte mari, substanțele nocive sunt distruse aproape în totalitate. Iuliana Cantaragiu spune că, deocamdată, doar uzina Lafarge de la Rezina are capacități de incinerare a anvelopelor.

„Este importantă temperatura la care sunt arse aceste deșeuri. La temperaturi foarte ridicate de peste 1000 de grade, transformările chimice au loc extrem de rapid . Uzina de la Rezina s-a perfecționat, și-a dotat suplimentar instalațiile încă în 2011-2016, când a avut o autorizație pentru incinerare a anvelopelor, dar atunci a fost doar proiect pilot, iar investițiile în echipamente au fost de 8 milioane de euro. Au investit în sistemul de captare, în sistemul de monitorizare. Este singura întreprindere din Republica Moldova care are sistem automatizat de monitorizare a emisiilor, calculează exact nivelul emisiilor, iar plata pentru poluarea mediului are loc chiar în funcție de nivelul emisiilor pe care le generează”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Proiectul privind incinerarea anvelopelor uzate a fost aprobat de Parlament doar în prima lectură. Procesul legislativ a fost pus pe pauză după ce mai mulți apărători ai mediului și cetățeni din localitățile din preajma uzinei de la Rezina s-au arătat nemulțumiți de intenția autorităților de a incinera anvelopele uzate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO