Furtuna perfectă pentru Vladimir Putin: SUA şi UE rămân fără arme pentru Ucraina în mijlocul contraofensivei

28 Sept. 2022, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2022, 17:56 // Actual //  bani.md

Industria americană de armament produce pe timp de pace 30.000 de cartuşe pe an, destinate obuzierelor sale. Soldaţii ucraineni consumă această cantitate în doar două săptămâni, iar fără dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie, SUA şi UE nu vor mai putea aproviziona Ucraina, scrie CNBC.

„Este o problemă foarte gravă. În lipsa unei noi şarje, care necesită timp pentru a fi produsă, nu vom putea să-i sprijinim pe ucraineni”, a declarat Dave Des Roche, cercetător militar la Universitatea Naţională de Apărare din SUA.

Europa rămâne de asemenea fără arme şi gloanţe, Ucraina confruntâdu-se cu un risc real de a pierde sprijinul militar al Occidentului.

„Stocurile militare ale majorităţii statelor membre NATO nu au fost epuizate complet, însă au fost golite într-o proporţie foarte mare pe fondul ajutorului dat Ucrainei”, a mai spus Des Roche.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a luat act de această problemă şi a chemat la masa discuţiilor directorii marilor companii producătoare de armament pentru a găsi o soluţie la refacerea rezervelor militare.

Analiştii militari mai indică o problemă majoră: Occidentul a produs arme în cantităţi destul de mici pe timp de pace, iar guvernele au optat pentru a reduce producţia la nivel larg, considerată foarte costisitoare. Occidentul ales să producă arme doar în funcţie de necesităţi, motiv pentru care stocurile care se epuizează necesită forţă de muncă calificată pentru a fi refăcute – ceea ce lipseşte cu desăvârşire în prezent, atât în Europa cât şi în SUA.

„Lucrăm acum cu industria pentru a creşte producţia de arme şi munţii. Membrii NATO trebuie să ofere un imbold producătorilor în acest sens”, a declarat Jens Stoltenberg.

SUA a reprezentat cel mai important furnizor de sprijin militar al Ucrainei de la începutul războiului. Statele Unite au livrat arme în valoare de 15,2 miliarde de dolari, iar mare parte din aceste livrări au înclinat balanţa războiului în favoarea Ucrainei.

Totuşi, cu livrări atât de mari, SUA riscă să rămâna fără obuziere şi să fie nevoită să utilizeze din rezervele dedicate propriei armate. Cu toate acestea, specialiştii consideră că Pentagonul va refuza din start acest scenariu, mai ales pentru a nu afecta stocurile destinate operaţiunilor militare ale americanilor.

În cazul în care criza armelor devine o realitate solidă, Ucraina mai are câteva opţiuni, cum ar fi Coreea de Sud, care deţine un sector de armament formidabil şi care a încheiat o vânzare către Polonia în valoare de 5,7 miliarde de dolari, în schimbul cărora polonezii au primit tancuri şi obuziere.

„Putem să continuăm aprovizionarea, dar există şi un punct critic în care ucraineni vor trebui să fie precauţi în ceea ce priveşte utilizarea şi prioritizarea armelor şi munţiilor, pentru că nu există aprovizionare infinită”, a declarat Jack Watling, expert în război terestru la Institul Regal din Marea Britanie.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ