Gala „Oameni implicați. Comunități solidare”. Află cum au fost integrați peste opt mii de refugiați în comunități

23 Mart. 2023, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2023, 12:12 // Actual //  MD Bani

Moldova – țară mică, inimă mare! Peste 8 mii de refugiați, stabiliți în localitățile din țară au beneficiat de consiliere juridică, psihologică și socială pentru a se integra în comunități prietenoase, cu acces la educație, servicii de sănătate și informații cu privire la statutul și drepturile refugiaților.

Timp de un an, 12 echipe mobile au oferit asistență multidisciplinară în 393 localități, inclusiv pentru două mii de localnici, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, implementat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) cu susținerea OXFAM.

Printre cele mai urgente probleme care au fost soluționate de echipele mobile, formate din asistent social, jurist și psiholog sunt: suport pentru a beneficia de ajutorul financiar garantat, ghidare pentru obținerea codului personal MD, facilitarea accesului la servicii medicale și sociale, înscrierea copiilor în instituții de învățământ, angajarea în câmpul muncii și consiliere psihologică continuă pentru a depăși situațiile de criză. În total, 8772 de refugiați și 2889 de localnici din 32 de raioane, municipiile Chișinău și Bălți, au beneficiat de serviciile echipelor mobile.

Mariana Buruiană, directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor:Proiectul „Oameni implicați. Comunități solidare.” a fost lansat acum un an, într-o perioadă complicată pentru Moldova. Consecințele războiului se făceau tot mai simțite pentru cetățeni, iar fluxul de refugiați era continuu. Știam că va fi nevoie să ne implicăm în a oferi suport atât persoanelor fugite din calea războiului, cât și familiilor de moldoveni ce au găzduit refugiați. Proiectul implementat cu suportul financiar al OXFAM a acoperit trei direcții de intervenție: consiliere și informare, susținerea inițiativelor comunitare și suport financiar categoriilor de persoane cu risc înalt de vulnerabilitate.

Venim cu recunoștință către membrii echipelor mobile care au mers din ușă în ușă, de la familie la familie și au oferit suport juridic, social și psihologic. Mii de oameni, refugiați și localnici au simțit că nu sunt singuri în situații de criză, că dificultățile au puterea de a ne solidariza. Proiectele comunitare implementate în cele 21 de sate și orașe ale Moldovei au adus oamenii împreună, i-au făcut să comunice, să se privească ochi în ochi și să construiască un viitor mai bun.

În cadrul proiectului, 22 de inițiative comunitare au fost susținute financiar, fiind implementate în localități din nordul, centrul și sudul republicii. Atât pentru refugiați, cât și pentru băștinași, au fost create zone de agrement, terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate săli pentru ședințe și activități ce facilitează comunicarea și integrarea socială, au fost dotate biblioteci cu carte în limba română și ucraineană, organizate evenimente de interacțiune și socializare – toate, pentru a consolida coeziunea socială pentru cei care au fugit din calea războiului.

Kyriakos Giaglis, Director operațional pe răspunsul ucrainean, Oxfam: „Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022, Oxfam a decis să-și extindă intervenția în Moldova. Am avut deosebita plăcere să colaborăm cu Centrul de Drept al Femeilor, o organizație ce împărtășește valorile Oxfam, care lucrează cu sârguință pentru a promova drepturile femeilor și egalitatea de gen. Suntem onorați că împreună cu Centrul de Drept al Femeilor am fost alături de grupurile cele mai vulnerabile, afectate de consecințele războiului și le-am putut oferi suport informațional, consiliere juridică, sprijin financiar, asistență socială și acces la servicii de sănătate mintală. Munca depusă de echipa Centrului de Drept al Femeilor și capacitatea lor de a construi poduri între refugiați și comunitatea gazdă, au fost esențiale pentru succesul programului, iar Oxfam este recunoscător pentru această cooperare.”

Pe 24 martie, membrii echipelor mobile multidisciplinare, reprezentanți ai comunităților implicate, autorități publice locale, refugiați și băștinași – beneficiari ai proiectului, vor participa la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.”

În cadrul evenimentului, invitații vor putea cunoaște istoriile oamenilor implicați, cum s-a desfășurat procesul de asistență după metodologia „de la ușă la ușă”, care au fost provocările și cum s-au susținut reciproc oamenii pentru a crea împreună relații de prietenie și solidaritate.

Anna Susarenco, managera proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare”: Realitățile din viața oamenilor cu care am lucrat și ca echipă și ca beneficiari, sunt impresionante și, din păcate, triste. De multe ori a fost dificil să oferim asistență socială, juridică sau psihologică pentru că e foarte greu să oferi asistență când e nevoie de fapt de mâncare, haine, ușă la casă, lemne pentru foc sau medicamente pentru copii.

Șefi de raion, primari, asistenți sociali, profesori, oameni din comunitate și refugiați s-au implicat și au scos la iveală cea mai bună versiune a lor. Pentru că în timpuri grele oamenii se implică și devin puternici. Iar când oamenii se implică – ei învață, iar atunci când învață, lucrurile devin mai bune, mai clare, mai ușor de rezolvat, mai frumoase. Noi am învățat și am ajutat pe cei din jur să navigheze prin situații de criza și să fim solidari. Astăzi avem lecții învățate, avem experiențe valoroase și mii de oameni pe care am reușit să îi ajutăm.

Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.” va avea loc la Palatul Republicii, cu începere de la ora 11:00.

**Evenimentul este organizat de Centrul de Drept al Femeilor, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, cu susținerea OXFAM, cu scopul de a preveni și de a răspunde cazurilor de violență în bază de gen, în contextul crizei refugiaților.

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău