Premierul Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu membrii delegației Comisiei pentru afaceri externe din Polonia, a declarat că vrea să majoreze producția de energie regenerabilă la 30%.
Șefa Executivului s-a referit la planurile de consolidare a sectorului energetic al țării noastre și a reiterat necesitatea de a conecta Republica Moldova la mecanismele UE de procurare a gazelor naturale, care ar permite o mai bună gestionare a crizei energetice. De asemenea, Natalia Gavrilița a vorbit despre proiectele Guvernului de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile, în acest sens fiind ajustat cadrul legal și create premise favorabile pentru investiții în sector.
„Dacă în luna octombrie 2022, Republica Moldova era dependentă în proporție de 100% de livrările gazului din Federația Rusă, în prezent acest indicator a scăzut considerabil. Am reușit să creăm stocuri suficiente, pentru a suplini necesarul de gaze naturale pentru această iarnă. Pe termen mediu, ne propunem să finalizăm proiectul de interconectare energetică cu România și să creștem producția de energie regenerabilă de la 3% la 30%”, a menționat premierul.
Recent, Veaceslav Moldovan, administrator ML Energy-Group declara că producătorii de energie regenerabilă nu pot vinde operatorului de stat Energocom energia pe care o produc.
„Avem 62 de deținători de licență, dintre care activează doar 6. Doi sunt cei reglementați, iar patru – nereglementați. Acum, exporturile s-au interzis, ce este logic pentru situația de alertă în sectorul energetic. Dar, în același timp, nimeni nu cumpără energia electrică produsă pe intern. Este vorba de birocrație care limitează vânzările de curent către stat”, susține Moldovan
Potrivit strategiei energetice votată la Guvern, autoritățile vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședina de mâine a Guvernului.