Gazele completează puzzle-ul flotei întunecate rusești: o nouă mișcare strategică după petrol

27 Iun. 2024, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iun. 2024, 17:26 // Actual //  Lupu Eduard

Între două treimi și trei sferturi din petrolul Rusiei este acum transportat de flota fantomă – în mare parte cisterne vechi cu înmatriculări opace și asigurători adesea neclari. Acum, țările occidentale au început să impună sancțiuni împotriva GNL exportat de Rusia – ca răspuns, se pare că a început să folosească metode deja dovedite și să formeze o flotă fantomă pentru a-l transporta.

Este adevărat sunt de peste 10 ori mai puține tancuri pentru transportul LNG  în lume decât petroliere. Sunt vase mai specifice, sunt mai ușor de urmărit și necesită echipaje cu abilități profesionale speciale.

În ultimele trei luni, cel puțin opt tancuri GNL au devenit proprietatea unor companii puțin cunoscute înregistrate în Dubai, relatează Bloomberg, citând baza de date de transport maritim global Equasis. Cel puțin trei dintre ei la capitolul asigurat este indicat locul drept „necunoscut”.

Patru dintre cele opt nave – North Air, North Mountain, North Sky și North Way – sunt tancuri de gheață care au primit permisiunea de a naviga în apele Rutei Mării Nordului (NSR) în această vară. NSR transportă gaz din proiectul Yamal LNG al lui Novatek. Aceste tancuri sunt acum deținute de White Fox Ship Management, cu sediul în Dubai, care nu are propriul birou; adresa la care este înregistrată este folosită de multe companii, a declarat pentru Bloomberg un angajat al imobilului.

Alte nave s-au dovedit a fi petroliere vechi, cum ar fi Asya Energy, cu o vârstă de 22 de ani. A primit un nou nume în mai, când a fost preluată de Nur Global Shipping, cu sediul în Dubai, o companie necunoscută participanților din industrie care operează de la Hotelul Meydan din zona de liber schimb din Emiratele Arabe Unite.

Nur Global, care a fost creată în 2022 conform site-ului său web, a operat încă trei tancuri GNL – Pioneer, New Energy și Mulan – din aprilie. Acestea aparțin unor companii înregistrate la aceeași adresă cu Nur Global.

Există mai mulți factori care indică faptul că Rusia încearcă să creeze o flotă fantomă de tancuri LNG, spune Malty Humpert, fondatorul think tank-ului Arctic Institute din Washington: achiziționarea de nave vechi, transferul de tancuri de gheață la o firmă din Dubai și un număr record de permise eliberate pentru a naviga pe SMP.

SUA și UE au introdus mai multe tipuri de sancțiuni împotriva industriei rusești de LNG. Washington, în special, a trecut pe lista neagră Arctic LNG 2. Novatek urma să înceapă să livreze gaze la sfârșitul anului 2023 – începutul anului 2024, dar nu a putut face acest lucru din cauza sancțiunilor, acționarilor străini înghețându-și participarea la proiect și a lipsei tancurilor necesare. Analistul senior la BCS World of Investments, Ronald Smith, a considerat că până la sfârșitul anului 2024, Arctic LNG 2 ar putea să nu primească niciun tanc pentru exportul de gaze.

Proiectul a redus drastic producția în primele luni ale acestui an, deoarece nu mai avea aproape nicio capacitate liberă de stocare a gazelor. Din cauza lipsei de cisterne și a nevoii de a găsi noi cumpărători, Novatek a fost nevoită să amâne începerea transporturilor de LNG pe termen nelimitat.

Uniunea Europeană a introdus săptămâna aceasta o interdicție privind transbordarea GNL în porturile sale (aceasta va intra însă în vigoare în martie 2025). Porturile europene sunt folosite de tancurile rusești pentru a reîncărca LNG și a-l trimite în țări îndepărtate, deoarece este mult mai dificil de mutare pe o alată navă. Tancurile care exportă petrol rusesc se angajează activ în transbordarea acestuia către alte nave în marea liberă pentru a ascunde originea și a eluda restricțiile asociate cu plafonul de preț.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Iun. 2024, 15:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2024, 15:36 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Buffett, în vârstă de 93 de ani, președintele Berkshire Hathaway, a declarat pentru Wall Street Journal că și-a revizuit din nou testamentul și că nu intenționează să continue donațiile către Fundația Bill & Melinda Gates după moartea sa. El și-a plasat averea într-un nou fond caritabil supravegheat de cei trei copii ai săi, a spus el.

„Fundația Gates nu va primi niciun ban după moartea mea”, a declarat Buffett pentru Journal.

Buffett a declarat pentru Journal că și-a schimbat testamentul de mai multe ori și că a pus la punct cel mai nou plan datorită încrederii pe care o are în valorile copiilor săi și în modul în care aceștia îi vor distribui averea. Fiecare dintre copiii lui Buffett are propriile organizații filantropice.

„Mă simt foarte, foarte bine cu privire la valorile celor trei copii ai mei și am 100% încredere în modul în care vor duce lucrurile la bun sfârșit”, a declarat Buffett pentru Journal.

„Warren Buffett a fost extrem de generos cu Fundația Gates”

Anterior, Buffett declarase că testamentul său prevedea că peste 99% din averea sa era destinată utilizării filantropice către Fundația Bill & Melinda Gates și cele patru organizații caritabile legate de familia sa: Fundația Susan Thompson Buffett, Fundația Sherwood, Fundația Howard G. Buffett și Fundația NoVo.

Deocamdată, însă, Buffett se pare că intenționează să continue donațiile către Fundația Gates în timpul vieții sale.

Berkshire Hathaway a anunțat vineri că Buffett va converti aproximativ 9.000 de acțiuni clasa A în peste 13 milioane de acțiuni clasa B. Aproximativ 9,3 milioane de acțiuni vor merge la Bill & Melinda Gates Foundation Trust, restul fiind împărțite între cele patru organizații caritabile ale familiei Buffett.

„Warren Buffett a fost extrem de generos cu Fundația Gates, prin contribuțiile și sfaturile sale de peste 18 ani”, a declarat Mark Suzman, directorul executiv al fundației, într-o declarație pentru CNN. „Suntem profund recunoscători pentru cel mai recent cadou al său și pentru contribuțiile în valoare totală de aproximativ 43 de miliarde de dolari la activitatea noastră”, a mai spus acesta.

Buffett a donat aproximativ 870 de milioane de dolari anul trecut către cele patru organizații caritabile conduse de familia sa și aproximativ 750 de milioane de dolari către acestea în 2022.

În urma donațiilor recent anunțate, Buffett deține 207.963 de acțiuni Berkshire Hathaway de clasă A și 2.586 de acțiuni de clasă B, a declarat compania. Acțiunile valorează aproximativ 128 de miliarde de dolari.

Sursa: antena3

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău