Gazele completează puzzle-ul flotei întunecate rusești: o nouă mișcare strategică după petrol

27 Iun. 2024, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iun. 2024, 17:26 // Actual //  bani.md

Între două treimi și trei sferturi din petrolul Rusiei este acum transportat de flota fantomă – în mare parte cisterne vechi cu înmatriculări opace și asigurători adesea neclari. Acum, țările occidentale au început să impună sancțiuni împotriva GNL exportat de Rusia – ca răspuns, se pare că a început să folosească metode deja dovedite și să formeze o flotă fantomă pentru a-l transporta.

Este adevărat sunt de peste 10 ori mai puține tancuri pentru transportul LNG  în lume decât petroliere. Sunt vase mai specifice, sunt mai ușor de urmărit și necesită echipaje cu abilități profesionale speciale.

În ultimele trei luni, cel puțin opt tancuri GNL au devenit proprietatea unor companii puțin cunoscute înregistrate în Dubai, relatează Bloomberg, citând baza de date de transport maritim global Equasis. Cel puțin trei dintre ei la capitolul asigurat este indicat locul drept „necunoscut”.

Patru dintre cele opt nave – North Air, North Mountain, North Sky și North Way – sunt tancuri de gheață care au primit permisiunea de a naviga în apele Rutei Mării Nordului (NSR) în această vară. NSR transportă gaz din proiectul Yamal LNG al lui Novatek. Aceste tancuri sunt acum deținute de White Fox Ship Management, cu sediul în Dubai, care nu are propriul birou; adresa la care este înregistrată este folosită de multe companii, a declarat pentru Bloomberg un angajat al imobilului.

Alte nave s-au dovedit a fi petroliere vechi, cum ar fi Asya Energy, cu o vârstă de 22 de ani. A primit un nou nume în mai, când a fost preluată de Nur Global Shipping, cu sediul în Dubai, o companie necunoscută participanților din industrie care operează de la Hotelul Meydan din zona de liber schimb din Emiratele Arabe Unite.

Nur Global, care a fost creată în 2022 conform site-ului său web, a operat încă trei tancuri GNL – Pioneer, New Energy și Mulan – din aprilie. Acestea aparțin unor companii înregistrate la aceeași adresă cu Nur Global.

Există mai mulți factori care indică faptul că Rusia încearcă să creeze o flotă fantomă de tancuri LNG, spune Malty Humpert, fondatorul think tank-ului Arctic Institute din Washington: achiziționarea de nave vechi, transferul de tancuri de gheață la o firmă din Dubai și un număr record de permise eliberate pentru a naviga pe SMP.

SUA și UE au introdus mai multe tipuri de sancțiuni împotriva industriei rusești de LNG. Washington, în special, a trecut pe lista neagră Arctic LNG 2. Novatek urma să înceapă să livreze gaze la sfârșitul anului 2023 – începutul anului 2024, dar nu a putut face acest lucru din cauza sancțiunilor, acționarilor străini înghețându-și participarea la proiect și a lipsei tancurilor necesare. Analistul senior la BCS World of Investments, Ronald Smith, a considerat că până la sfârșitul anului 2024, Arctic LNG 2 ar putea să nu primească niciun tanc pentru exportul de gaze.

Proiectul a redus drastic producția în primele luni ale acestui an, deoarece nu mai avea aproape nicio capacitate liberă de stocare a gazelor. Din cauza lipsei de cisterne și a nevoii de a găsi noi cumpărători, Novatek a fost nevoită să amâne începerea transporturilor de LNG pe termen nelimitat.

Uniunea Europeană a introdus săptămâna aceasta o interdicție privind transbordarea GNL în porturile sale (aceasta va intra însă în vigoare în martie 2025). Porturile europene sunt folosite de tancurile rusești pentru a reîncărca LNG și a-l trimite în țări îndepărtate, deoarece este mult mai dificil de mutare pe o alată navă. Tancurile care exportă petrol rusesc se angajează activ în transbordarea acestuia către alte nave în marea liberă pentru a ascunde originea și a eluda restricțiile asociate cu plafonul de preț.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 13:11 // Actual //  Ursu Victor

Un studiu realizat de platforma de verificare a istoricului auto carVertical scoate la iveală o realitatea dură a pieței auto  second-hand din România. Multe dintre mașinile populare, în special cele premium, ascund probleme majore în istoricul lor.

Potrivit metodologiei carVertical, o mașină cu istoric curat este una care nu a fost avariată, nu are kilometrajul modificat, nu a fost folosită în regim de taxi, ride-sharing sau car-sharing, nu a fost declarată daună totală.

Potrivit datelro CarVertical, Lexus conduce clasamentul în România, cu 60,5% dintre mașinile verificate având un istoric curat. Pe următoarele locuri se află: Renault – 53,8% și Peugeot – 52,7%.

În contrast puternic, BMW ocupă ultimul loc, cu doar 8% dintre vehiculele verificate în România având un istoric curat. Urmează: Porsche – 9,3%, Volvo – 27,4%,

„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică o astfel de achiziție. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele”, avertizează Matas Buzelis, expert auto carVertical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ