Gazprom a stabilit un nou record privind livrările zilnice de gaze către China

03 Ian. 2024, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Ian. 2024, 16:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul energetic rusesc Gazprom a anunţat miercuri că a stabilit un nou record în ceea ce priveşte livrările sale zilnice de gaze către China via conducta Power of Siberia, transmite agenția Reuters.

Gazprom nu a oferit o cifră concretă privind noul record dar a precizat că exporturile sale totale de gaze spre China via conducta Power of Siberia s-au ridicat la 22,7 miliarde metri cubi în anul 2023, de aproape 1,5 ori mai mult decât cele 15,4 miliarde metri cubi livrate în 2022.

Rusia şi-a majorat livrările de gaze spre China pentru a contracara diminuarea vânzărilor de gaze în Europa, după ce invazia din Ucraina a determinat statele occidentale să impună sancţiuni Moscovei şi să îşi reducă dependenţa de energia rusească.

Gazprom a subliniat că volumele totale de gaze livrate Chinei în 2023 au fost mai mari cu 700 milioane metri cubi, sau 3,2%, faţă de cantitatea pe care era obligat contractual să o livreze Chinei via conducta Power of Siberia. Grupul controlat de statul rus a reiterat că această conductă va ajunge la capacitatea maximă de export, de 38 de miliarde metri cubi pe an, în 2025.

Rusia poartă negocieri pentru construirea unui nou gazoduct, denumit Power of Siberia-2, care ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe an din regiunea Yamal din nordul Rusiei, până în China via Mongolia, adică o cantitate echivalentă cu gazoductul Nord Stream 1 din Marea Baltică, conductă care acum este nefolosită după ce a fost afectată de explozii în 2022.

Proiectul Power of Siberia-2 a dobândit prioritate deoarece Moscova vrea să îşi dubleze exporturile de gaze spre China, pentru a contracara fenomenul de scădere dramatică a vânzărilor de gaze ruseşti în Europa. Însă până acum nu s-a ajuns la un acord cu privire la o serie de aspecte cheie pentru proiectul Power of Siberia-2, inclusiv cu privire la preţul gazelor livrate prin această conductă.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze prin conducte spre Europa ale grupului energetic rusesc Gazprom s-au redus cu 55,6% în 2023, până la 28,3 miliarde metri cubi, comparativ cu un vârf de 175-180 miliarde metri cubi atins în perioada anilor 2018-2019.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Serviciul Fiscal de Stat anunță desfășurarea unor acțiuni speciale de monitorizare a contribuabililor activi în domeniul comerțului cu flori în perioada 29-31 mai 2024. Aceste acțiuni vizează asigurarea respectării legislației fiscale în ceea ce privește documentarea corectă a tranzacțiilor și prevenirea comerțului ilicit cu flori vii.

În comunicatul emis, Serviciul Fiscal de Stat a precizat că aceste acțiuni de monitorizare nu implică aplicarea unor sancțiuni la adresa agenților economici, ci au ca scop principal prevenirea și descurajarea practicilor neloiale în domeniul comerțului cu flori. De asemenea, monitorizarea vine în contextul creșterii cererii pentru aceste servicii, generate de evenimentele de încheiere a anului școlar.

Oficialii fiscali subliniază importanța respectării prevederilor legale în efectuarea tranzacțiilor comerciale și îndeamnă atât comercianții, cât și cumpărătorii să solicite bonul de casă la procurarea florilor. Acest lucru nu numai că asigură conformitatea cu legislația fiscală, dar contribuie și la combaterea economiei subterane și la majorarea nivelului de conformare.

În cazul în care vor fi depistate încălcări ale legislației fiscale pe durata monitorizării, contribuabilii vor fi avertizați cu privire la responsabilitatea lor conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău