Gazprom oprește pentru 10 zile fluxul de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere

11 Iul. 2022, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iul. 2022, 13:27 // Actual //  Lupu Eduard

Cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc în Germania a început luni lucrările de întreținere anuale, estimate să se întindă pentru o perioadă de 10 zile.

În acest context, guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Conducta Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an de gaz din Rusia în Germania sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere vor fi desfășurate în perioada 11-21 iulie.

Operatorul Nord Stream AG a confirmat că oprirea a început, așa cum era planificat, la ora 06:00 CET.

În ultimele luni, gigantul energetic din Rusia a redus deja cantitatea livrată prin Nord Stream 1 în Europa la aproximativ 40% din capacitatea totală a conductei, invocând motive tehnice, în special întârzierea returnării echipamentelor reparate de către compania germană Siemens Energy în Canada.

Europa se teme, astfel, că Rusia ar putea extinde lucrările de întreținere pentru a restricționa livrările de gaze, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și agravând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi dureros de mari pentru consumatori.

„Pe baza modelului pe care l-am văzut, nu ar fi surprinzător acum dacă se va găsi un mic detaliu tehnic și apoi ar putea spune „acum nu mai putem activa”, a declarat Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în cadrul unui eveniment desfășurat la sfârșitul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile conform cărora Rusia folosește petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, declarând că lucrările de întreținere reprezintă un eveniment regulat, programat și că nimeni nu „inventează” reparații.

Există totuși și alte gazoducte de mari capacități către Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze în luna mai, pe fondul “unor interferențe” din partea trupelor militare rusești. În același timp, Rusia a oprit complet livrările de gaze către unele țări europene care au refuzat să plătească în ruble contravaloarea cantității livrate.

“Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a furnizării de gaz prin conducta Nord Stream”, a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău