Un tânăr de 22 de ani a lansat o afacere cu plante medicinale. Produce ceaiuri, suplimente alimentare și cosmetică

11 Iul. 2022, 13:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Iul. 2022, 13:15 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cristian Melnic, un tânăr de 22 de ani, recent licențiat în tehnologia alimentelor, deja de doi ani cultivă plante medicinale pe dealurile din Dobrogea (mun. Chișinău) și Climăuții de Jos (r-nul Șoldănești).

Tânărul produce ceaiuri, suplimente alimentare încapsulate și chiar seruri cosmetologice. Pentru dezvoltarea afacerii, în anul 2021, Cristian a aplicat la programul „Start pentru tineri”, implementat de ODIMM și a obținut un grant de 180.000 lei. Banii au fost investiți în echipamentul tehnologic, iar întreprinderea pe care o gestionează a ajuns să producă un sortiment de 21 de remedii naturiste fabricate din plante medicinale.

În prezent, tânărul antreprenor își vinde produsele pe rețelele sociale, însă în următorii ani planifică să le distribuie în farmacii și chiar să le exporte pe piața europeană.

Ideea de afacere cu plante medicinale a apărut în 2016 și a fost susținută de tatăl său, doctor în științe biologice, care a pus umărul prin tehnologii inovative de cultivare și selecționare a plantelor medicinale.

Actualmente, pe plantațiile familiei Melnic sunt crescute circa 60 de specii de plante medicinale. Acestea sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică, fără erbicide, doar cu îngrășăminte naturale. De asemenea, plantele sunt crescute manual, fără echipamente agricole.

În anul 2022, ODIMM a pus la dispoziția tinerilor mai multe instrumente financiare de suport în afaceri, printre care Programul de stat „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”. Recent, Guvernul a aprobat extinderea acestui program pentru încă trei ani, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat până la 200.000 lei. Astfel, finanțarea statului ajunge la 70% din valoarea proiectului investițional.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău