Germania va trimite Ucrainei cele mai moderne sisteme antiaeriene din lume

02 Oct. 2022, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 04:30 // Actual //  Lupu Eduard

Germania va livra primul din cele patru sisteme antiaeriene avansate IRIS-T Ucrainei în următoarele zile pentru a ajuta la apărarea contra atacurilor cu drone, a spus ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite neanunțate sâmbătă la Odesa, transmite Reuters.

În timp ce sirenele antiaeriene au răsunat în orașul-port, Lambrecht a avut discuții cu omologul ei ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un buncăr subteran. Lambrecht și-a extins vizita din Republica Moldova pentru a participa la întâlnire.

„În câteva zile vom livra foarte modernul sistem antiaerian IRIS-T”, a spus aceasta pentru televiziunea ARD. „Este foarte important în special pentru apărarea împotriva dronelor”.

Ucraina a fost atacată tot mai mult de drone kamikaze fabricate în Iran în ultimele săptămâni, ceea ce a provocat pierderi de vieți și pagube serioase la infrastructură.
Berlinul a luat în considerare încă din luna mai trimiterea sistemului de apărare antiaeriană sol-aer IRIS-T, care costă 150 de milioane de euro bucata.

Forțele armate germane încă nu dețin sistemul, considerat printre cele mai avansate din lume.

Anterior, la întâlnirea cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi, de la Chișinău, ea a cerut țărilor occidentale să nu fie descurajate de amenințările Rusiei să înarmeze Ucraina, Moscova spunând că ar putea folosi arme nucleare.

„Trebuie să fim foarte atenți”, a spus ea. „Însă nu trebuie să ne lăsăm paralizați”.

Germania se confruntă cu cereri de a-și mări sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin trimiterea de arme ofensive precum tancuri moderne despre care Kievul spune că are nevoie pentru a se lupta cu forțele Rusiei.
Berlinul a rezistat până acum unor astfel de cereri, argumentând că aceste mișcări ar escalada situația și arătând că nicio altă țară nu a trimis până acum tancuri mai moderne decât vechile stocuri sovietice trimise de fostele state ale Pactului de la Varșovia.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Nov. 2022, 18:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, erupe pentru prima dată în ultimii 40 de ani. În prezent, localnicii nu sunt ameninţaţi de erupţie.

„Fluxurile de lavă sunt în zona de vârf şi nu ameninţă comunităţile aflate la poale”, au declarat oficialii.

Totuşi, Serviciul Geologic al SUA (USGS) a avertizat că situaţia s-ar putea schimba rapid.

O avertizare privind căderile de cenuşă este în vigoare pentru Insula Mare din Hawaii şi apele din jur, iar locuitorilor li s-a cerut să rămână vigilenţi.

Nivelul de alertă al vulcanului a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, de la „recomandare” la „avertizare”.

Mauna Loa a erupt ultima dată în martie şi aprilie 1984, trimiţând fluxuri de lavă la 8 kilometri distanţă de oraşul Hilo.

Erupţia a început duminică seara la Moku’āweoweo, într-o cavitate aflată în apropierea vârfului vulcanului. Anterior, au existat mai multe semne, inclusiv o duzină de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău