Gigantul de transport maritim Maersk spune că nu vede semne de recesiunea în SUA. Cererea de marfă rămâne puternică

08 Aug. 2024, 11:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
08 Aug. 2024, 11:57 // Bani și Afaceri //  bani.md

Gigantul de transport maritim Maersk, considerat un barometru pentru comerţul global, nu vede semne de recesiune în SUA, deoarece cererea de transport de marfă rămâne puternică, a declarat miercuri directorul executiv al companiei, citat de CNBC, conform News.ro.

”Am văzut în ultimii câţiva ani, de fapt, piaţa [de containere de transport maritim] rămâne surprinzător de rezistentă la toată frica de recesiune care a existat”, a declarat Vincent Clerc pentru CNBC, adăugând că cererea de containere a fost, în general, un bun indicator al puterii macroeconomice subiacente.

Stocurile din SUA – mărfuri care sunt stocate înainte de livrare sau procesare – ”sunt mai mari decât erau la începutul anului, dar nu sunt la un nivel care este îngrijorător sau care pare să indice o încetinire semnificativă chiar la început”, a spus Clerc, în ciuda faptului că a remarcat o oarecare imprevizibilitate în cifre pentru companiile care reaprovizionează stocurile.

”Ne uităm, de asemenea, la comenzile de achiziţie de la o mulţime de comercianţi cu amănuntul şi mărci de consum care trebuie să importe în SUA pentru următoarea lună de cerere şi par să fie încă destul de robuste… cel puţin datele şi indicatorii pe care îi avem” Pare să indice încă un nivel bun de încredere că nivelurile actuale de consum din SUA vor continua.”

Ultima săptămână a cunoscut o escaladare bruscă a îngrijorărilor cu privire la o recesiune în cea mai mare economie a lumii, SUA, în urma unui set de date mai slabe decât se aştepta, care i-a divizat pe economişti şi pe participanţii de pe piaţă.

Stocurile de comerţ cu amănuntul din SUA – o măsură a construcţiei nedorite – au crescut în luna mai cu 5,33% faţă de un an în urmă, la 793,86 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent comunicat al Biroului de Recensământ al SUA.

Un raport publicat miercuri de platforma de leasing Container xChange a spus că indicatorii sugerează că stocurile sunt mai mari decât cererea, ceea ce înseamnă ”un moment mai puţin prosper” în următoarele luni pentru comercianţii de containere, piaţa de logistică şi comercianţii cu amănuntul care au stocat.

Clerc de la Maersk a spus că compania a fost surprinsă de rezistenţa volumelor de containere din ultimii câţiva ani şi a spus că se aşteaptă ca aceasta să continue în trimestrele următoare – fără nicio indicaţie că economia globală se îndreaptă către un teritoriu recesional.

Exporturile chineze au fost motorul din spatele volumelor puternice de containere, deoarece ponderea globală a containerelor originare sau care se îndreaptă spre China a crescut, a continuat el.

În 2022, firma daneză a avut o perspectivă mult mai sumbră, avertizând cu privire la o frecvenţă a cererii din cauza inflaţiei, ameninţarea unei recesiuni globale, criza energetică europeană şi războiul din Ucraina. O combinaţie a acelor factori a condus la scăderea tarifelor de transport în 2023, ducând la scăderea profiturilor Maersk.

Această tendinţă a fost parţial inversată în acest an, pe fondul tensiunilor geopolitice în creştere din Marea Roşie, care au determinat firmele de transport maritim să devieze rutele comerciale din jurul coastei de sud a Africii – prelungind timpul de călătorie şi eliminând capacitatea sistemului global.

Marea Roşie poate să provoace inflaţie suplimentară

Clerc a declarat miercuri, pentru CNBC, că se aşteaptă ca tensiunile de la Marea Roşie să continue cel puţin până la sfârşitul anului.

”Acaesta, desigur, necesită mai multă capacitate, mai multe nave pentru a deplasa comerţul global în întreaga lume şi asta a creat unele lipsuri aici, în al doilea trimestru şi în al treilea trimestru cu care avem de-a face în acest moment”, a spus el.

”Asta înseamnă, pe termen scurt, costuri mai mari şi, ca urmare, a trebuit să ne asumăm costuri semnificative, atât în ​​ceea ce priveşte nevoia de mai multe nave, cât şi necesitatea de mai multe containere pentru a face treaba pe care o aşteptăm de la noi. ”

Dacă situaţia persistă, Maersk va înregistra ”o inflaţie semnificativă” în baza sa de costuri, pe care va trebui să o transfere clienţilor, a continuat el, rutele Asia spre Europa sau coasta de est a SUA costând între 20% şi 30% mai mult.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ