Adevărul nemilos al cifrelor! Firmele nu au încredere în creşterea economiei şi nu iau credite

07 Aug. 2024, 09:22
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
07 Aug. 2024, 09:22 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Băncile au 10 miliarde de lei exces de lichiditate, dar companiile nu se înghesuie să ia credite. BNM susține că măsurile stimulative cumulate de politică monetară au dus la scăderea continuă a ratelor de dobândă la creditele și depozitele noi în lei în trimestrul II 2024.

Astfel, rata medie ponderată la credite a constituit 9,08%, iar cea la depozite 3,24%, în diminuare cu 4,1 și, respectiv, cu 4,05 puncte procentuale față de trimestrul II 2023. Reducerea consecutivă a ratelor de dobândă a dus la creșterea volumului creditelor noi acordate în lei cu 51,4% anual în trimestrul II 2024. Această dinamică a fost impulsionată de creșterea creditelor acordate atât pentru consum și imobil persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice din sectorul comerțului.

Această tendință de creștere a creditării este văzută ca un semn pozitiv pentru economia țării, contribuind la stimularea consumului și a investițiilor.

Datele publicate de BNS pentru primele două luni ale trimestrului II 2024 arată tendințe mixte în activitatea economică. Astfel, în perioada aprilie-mai 2024 exporturile s-au contractat cu 12,7 la sută anual, în timp ce rata anuală a importurilor s-a majorat cu 4,95 la sută. Comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicata au crescut în medie cu 22,0 și 10,7 la sută anual, respectiv. Producția industrială a consemnat un nivel mediu de -0,1 la sută. Conform estimărilor PIB, dinamica pozitivă a acestuia va continua și în trimestrul II 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 09:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 09:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a coborât la aproape 17 lei, iar economistul Stas Madan consideră că această evoluție confirmă inspirația unei decizii-cheie luate la începutul anului de către Banca Națională a Moldovei (BNM): stabilirea monedei euro drept referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc, în locul dolarului.

„Este una dintre cele mai inspirate decizii de politică economică din ultimii ani”, afirmă Madan, subliniind că această mutare a redus volatilitatea cursului de schimb și a adus mai multă predictibilitate pentru firme și populație. Având în vedere că 60–70% din comerțul și remitențele Republicii Moldova sunt în euro, noua abordare reflectă realitatea economică a țării.

Totodată, modificarea a avut un impact pozitiv asupra structurii rezervelor valutare ale statului. Dacă la începutul anului 2024 dolarul deținea o pondere dominantă de 64%, comparativ cu 33% pentru euro, la sfârșitul lunii februarie 2025 raportul s-a inversat pentru prima dată în istoria țării: euro a devenit moneda principală din rezerve, cu o pondere de 50,1%, iar dolarul a coborât la 47,9%.

„Această rebalansare a redus semnificativ vulnerabilitatea rezervelor valutare la fluctuațiile de pe piața internațională și a permis menținerea stabilității financiare chiar și în contextul unui dolar tot mai volatil”, a adăugat economistul.

 

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009