Gigantul fast-food prezent și în Moldova, afectat de fast-criză! McDonald’s, în minus în primul trimestru

01 Mai 2025, 17:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 17:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

McDonald’s a raportat o scădere surprinzătoare a vânzărilor globale comparabile în primul trimestru din 2025, pe fondul reducerii cererii din partea consumatorilor din SUA și Europa, afectați de inflație și incertitudini comerciale generate de noile tarife impuse de administrația Trump.

Potrivit raportului oficial, vânzările comparabile globale au scăzut cu 1,0%, marcând primul declin de acest tip după mai mulți ani de creștere constantă. În Statele Unite, cel mai mare segment de piață al companiei, scăderea a fost de 3,6%, cea mai mare din 2020, pe fondul reducerii traficului în restaurante.

Veniturile consolidate ale grupului au ajuns la 5,96 miliarde USD, în scădere cu 3% față de anul trecut și sub estimările analiștilor, care mizau pe 6,1 miliarde USD. Profitul net s-a diminuat ușor la 1,87 miliarde USD, de la 1,93 miliarde în aceeași perioadă din 2024, iar câștigul pe acțiune s-a redus la 2,60 USD (față de 2,66 USD anul trecut).

Segmentul piețelor internaționale licențiate, în care este inclusă și Republica Moldova, a fost singurul care a înregistrat o creștere – +3,5% –, susținut în principal de cererea din Orientul Mijlociu și Japonia. Deși raportul nu oferă detalii specifice despre Moldova, prezența companiei în țară este confirmată, cu 9 restaurante active în Chișinău și o prezență continuă de peste 25 de ani.

Pentru a contracara declinul, McDonald’s a anunțat măsuri de stimulare a cererii: menținerea ofertei de tip „meniu de 5 USD”, relansarea unor produse populare precum „Chicken Strips”, parteneriate promoționale (ex: filmul Minecraft) și deschiderea a 2.200 de noi restaurante la nivel global în 2025.

CEO-ul Chris Kempczinski a recunoscut că „incertitudinea economică și politicile tarifare au slăbit apetitul consumatorilor”, în special al celor cu venituri medii și mici, și a făcut apel la „adaptabilitate și viteză în decizii” pentru restul anului. Deși contextul rămâne dificil, compania își menține estimările optimiste pentru întregul an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2025, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 16:43 // Actual //  Ursu Victor

Incapacitatea reţelei electrice din Spania de a gestiona aportul neobişnuit de mare de energie solară a fost un factor-cheie în pana de curent de luni luni, potrivit unor foşti oficiali din domeniu şi experţi, scrie FT.

Aproximativ 55% din energia consumată în Spania provenea, la acel moment, din surse solare, 15 GW de producţie deconectându-se de la reţea în doar cinci secunde, luni după-amiază.

Incidentul a dus la o pană de curent majoră în Spania şi Portugalia.

Mai mulţi specialişti europeni au atras atenţia că sistemul energetic spaniol nu dispune de suficientă energie stabilă, adică surse precum centralele pe gaze sau nucleare, care pot fi pornite sau oprite rapid, pentru a echilibra reţeaua în cazul unor fluctuaţii bruşte de frecvenţă.

Frecvenţa, care reflectă ritmul alternării curentului electric, trebuie menţinută constantă pentru funcţionarea stabilă a sistemului.

Operatorul naţional Red Eléctrica a declarat că, deocamdată, cauza exactă a avariei rămâne necunoscută. Într-un interviu acordat ziarului El País, directorul general Beatriz Corredor a negat că sursele regenerabile ar fi slăbit stabilitatea sistemului.

Totuşi, André Merlin, fondatorul şi fostul director al operatorului francez RTE, a declarat pentru Financial Times că „două treimi din producţia de electricitate a Spaniei provenea din surse necontrolabile, care afectează stabilitatea reţelei”.

Jorge Sanz, fost oficial spaniol în domeniul energiei şi membru în consiliul Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat la televiziunea naţională că excesul de electricitate ar fi putut declanşa problema.

În mod normal, operatorul reţelei ar fi cerut centralelor clasice să îşi reducă producţia, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că prea puţine erau conectate în acel moment.

Ulterior, pentru a preveni deteriorarea echipamentelor, a avut loc o deconectare automată a generării de electricitate, ceea ce a dus la întreruperea alimentării.

„A existat un dezechilibru. Operatorul trebuia să reducă energia furnizată, dar nu a avut la dispoziţie suficiente surse tradiţionale pentru a face acest lucru”, a explicat Sanz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi