Goana după aurul negru va încetini în 2023 – OPEC

14 Iun. 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2022, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Creșterea cererii mondiale de petrol va încetini în 2023, au declarat reprezentanții OPEC și surse din industrie, în condițiile în care creșterea prețurilor la țiței și combustibili va contribui la creșterea inflației și va acționa ca o piedică în economia globală, scrie Reuters.

Consumul de combustibil și-a revenit după prăbușirea indusă de pandemia din 2020 și va depăși anul acesta nivelurile din 2019, chiar dacă prețurile au atins niveluri record. Însă prețurile ridicate au absorbit proiecțiile de creștere pentru 2022 și au alimentat așteptările privind o creștere mai lentă în 2023.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol este așteptată să publice prima sa prognoză pentru cererea din 2023 în luna iulie. Previziunile sale, împreună cu cele ale Agenției Internaționale pentru Energie cu sediul la Paris, vor fi urmărite îndeaproape pentru indicii privind modul în care ar putea evolua politica de aprovizionare a OPEC.

Un delegat OPEC și o altă sursă din OPEC au declarat că se așteaptă la o creștere a cererii mondiale de 2 milioane de barili pe zi sau mai puțin în 2023, o creștere de doar 2%, comparativ cu creșterea de 3,36 milioane de bpd așteptată în 2022.

„Chiar dacă este vorba de doar 1 milion de barili pe zi, aceasta este totuși o creștere și nu un vârf”, a spus delegatul cu privire la perspectivele pentru anul viitor.

Se așteaptă ca OPEC să publice prima sa prognoză privind cererea pentru 2023 în raportul său lunar din 12 iulie, a declarat o sursă OPEC.

AIE, care consiliază guvernele occidentale în materie de politică energetică, va oferi miercuri prima sa prognoză privind cererea pentru 2023 într-un raport lunar, a declarat un purtător de cuvânt al AIE.

OPEC a estimat inițial o creștere a cererii în 2022 de 3,28 milioane de barili pe zi, în prima sa prognoză publicată în iulie 2021, majorând-o ulterior până la peste 4 milioane de barili pe zi înainte de a o reduce la 3,36 milioane de barili pe zi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:29 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală intenţionează să reducă ratele dobânzilor pe termen scurt, sub rezerva unor şocuri majore, raportează CNBC.

Lagarde a declarat că BCE va monitoriza „foarte atent” preţurile petrolului, pe fondul temerilor ridicate privind un conflict cu efecte de propagare în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, de la atacul aerian fără precedent al Iranului asupra Israelului din weekend, ea a spus că reacţia preţului petrolului a fost „relativ moderată”.

Comentariile ei vin la scurt timp după ce banca centrală a dat cel mai clar indiciu de până acum că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în timpul şedinţei din iunie.

„Observăm un proces dezinflaţionist care se mişcă în conformitate cu aşteptările noastre”, a declarat Lagarde pentru Sara Eisen de la CNBC, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI.

„Trebuie doar să construim un pic mai multă încredere în acest proces dezinflaţionist. Dacă acest proces se va dezvolta conform aşteptărilor noastre, va trebui să moderăm politica monetară restrictivă pe care am abordat-o în ultimii ani”, a spus Lagarde.

Joi, BCE a menţinut ratele dobânzilor la un nivel record pentru a cincea şedinţă consecutivă, dar a semnalat că răcirea inflaţiei ar putea presupune demararea campaniei de scădere a ratelor dobânzilor.

Recent, BCE a declarat că „ar fi adecvat” să reducă rata de depozit de 4% în cazul în care presiunile subiacente asupra preţurilor şi impactul creşterilor anterioare ale ratelor ar spori încrederea că inflaţia se îndreaptă din nou spre ţinta de 2% „într-un mod susţinut”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău