Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră (Tuzla) – Podişor (Giurgiu), cea care va prelua de fapt gazul care va fi extras începând cu anul 2027 din perimetrul Neptun Deep, este gata în proporţie de 40%, arată raportul semestrial al Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural.
Progresul este semnificativ având în vedere că ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul
Tuzla-Podişor a fost semnat în urmă cu un an. Astfel, realizarea infrastructurii de transport care va prelua gazul din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră şi îl va duce până în Austria pare o prioritate naţională pentru România. Nu acelaşi entuziasm este vizibil în a crea oportunităţi locale pentru a consuma aici gazul care va fi extras din Marea Neagră sau de a mişca alte proiecte energetice majore. Proiectul Neptun Deep este deţinut în proporţii egale de OMV Petrom (Austria) şi Romgaz (statul român), calitatea de operator fiind deţinută de OMV Petrom.
„Contractul de execuţie a lucrărilor în valoare de aprox. 500 milioane euro a fost încheiat cu KALYON INSAAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI din Turcia. Stadiul progresului lucrărilor de execuţie la data de 30.06.2024 este de aproximativ 40%”, se arată în raportul pentru primul semestru din 2024 publicat recent de Transgaz. Proiectul gazoductului Tuzlañ Podişor constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale, cu punct final Austria, prin interconectările existente.