Greșeala fatală a lui Putin: Cum au fugit miliardele de dolari de războiul Rusiei spre un paradis fiscal

05 Aug. 2023, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2023, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

Invadarea Ucrainei de către Putin în februarie 2022 a însemnat o greșeală fatală pentru Rusia, care s-a văzut lovită de sancțiunile occidentale, dar a simțit și un fenomen dramatic pentru țară: exodul capitalurilor proprii spre alte zări. Unul dintre principalii beneficiari ai războiului Moscovei este un paradis fiscal, orașul Dubai, care a devenit un magnet pentru miliardele de dolari ale bogătașilor, care s-au revărsat în Emiratele Arabe Unite, fugind de conflict și de repercursiunile acestuia.

O analiză a firmei Henley & Partners dezvăluie că Dubaiul a atras cel mai mare flux de milionari din lume în anul 2022, 4.000 de bogați și-au adus banii și afacerile aici, potrivit Bloomberg.

După izbucnirea războiului din Ucraina, oligarhii ruși au invadat pur și simplu orașul Dubai, aducându-și cash-ul, criptomonedele și conturile pline de bani aici. Astfel, în anul 2022, cele mai multe proprietăți vândute în Dubai au fost cumpărate de rușii bogați, dintre cetățenii străini non-rezidenți.

Dubaiul a devenit unul dintre cele mai importante centre financiare globale. Se spune că în prezent, în afara zecilor sau sutelor de miliarde de dolari intrate în 2022, alte 50 de fonduri speculative din lume, care gestionează în comun active în valoare de peste 1 trilion de dolari caută să obțină o licență în Dubai, care promovează cu nerăbdare „regimul de impozit zero pe venitul personal”.

Asta în comparație cu o rată maximă de impozitare în țările europene de 45% până la 55% — și rolul său de „aliat neutru” atât pentru Vest, cât și pentru Est în timp de război.

Afaceri masive ale Rusiei cu petrol și aur s-au mutat la Dubai și în Emiratele Arabe Unite. Exporturile de aur ale Rusiei în Emiratele Arabe Unite au ajuns la 75,7 tone într-un an, între martie 2022 și martie 2023, în valoare de 4,2 miliarde de dolari.

Și afacerile Rusiei cu petrol au înflorit la Dubai și în EAU. Companiile înregistrate în micul stat din Golf au cumpărat cel puțin 39 de milioane de tone de petrol rusesc în valoare de peste 17 miliarde de dolari între ianuarie și aprilie 2023 – aproximativ o treime din exporturile țării declarate la vamă în acea perioadă – conform documentației vamale rusești analizate de sursa citată.

Comerțul dintre Emiratele Arabe Unite și Rusia a crescut vertiginos, pe măsură ce petrolul și metalele prețioase curg în emirate. Emiratele Arabe Unite au fost adăugate anul trecut pe „lista gri” a unui observator global de țări considerate ca fiind insuficient de pregătite în lupta împotriva finanțării ilicite.
Emiratele profită de pe urma poziției sale de ”stat geopolitic de refugiu”, cum l-a caracterizat Jared Cohen de la Goldman Sachs. Mai nou, Dubaiul a atras și o altă categorie de oameni, tinerii ”nomazi digitali” din lume ai generației Millennials, din cauza taxelor zero pe venituri, pe care statul le are.
Un alt indicator al fluxurilor de bani care au inundat Dubaiul, poate fi observat dintr-un studiu recent, în care s-a analizat prețul proprietăților imobiliare din cele mai mari orașe din lume. Statistica recentă realizată de Kinght Frank arată că cea mai mare creștere din lume a prețului imobiliarelor între 2020 și 2023 s-a produs la Dubai: 150%! Pe următoarele locuri s-au situat Miami – creștere de 60%, Los Angeles – 35%, conform sursei citate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău