Greșeala fatală a lui Putin: Cum au fugit miliardele de dolari de războiul Rusiei spre un paradis fiscal

05 Aug. 2023, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2023, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

Invadarea Ucrainei de către Putin în februarie 2022 a însemnat o greșeală fatală pentru Rusia, care s-a văzut lovită de sancțiunile occidentale, dar a simțit și un fenomen dramatic pentru țară: exodul capitalurilor proprii spre alte zări. Unul dintre principalii beneficiari ai războiului Moscovei este un paradis fiscal, orașul Dubai, care a devenit un magnet pentru miliardele de dolari ale bogătașilor, care s-au revărsat în Emiratele Arabe Unite, fugind de conflict și de repercursiunile acestuia.

O analiză a firmei Henley & Partners dezvăluie că Dubaiul a atras cel mai mare flux de milionari din lume în anul 2022, 4.000 de bogați și-au adus banii și afacerile aici, potrivit Bloomberg.

După izbucnirea războiului din Ucraina, oligarhii ruși au invadat pur și simplu orașul Dubai, aducându-și cash-ul, criptomonedele și conturile pline de bani aici. Astfel, în anul 2022, cele mai multe proprietăți vândute în Dubai au fost cumpărate de rușii bogați, dintre cetățenii străini non-rezidenți.

Dubaiul a devenit unul dintre cele mai importante centre financiare globale. Se spune că în prezent, în afara zecilor sau sutelor de miliarde de dolari intrate în 2022, alte 50 de fonduri speculative din lume, care gestionează în comun active în valoare de peste 1 trilion de dolari caută să obțină o licență în Dubai, care promovează cu nerăbdare „regimul de impozit zero pe venitul personal”.

Asta în comparație cu o rată maximă de impozitare în țările europene de 45% până la 55% — și rolul său de „aliat neutru” atât pentru Vest, cât și pentru Est în timp de război.

Afaceri masive ale Rusiei cu petrol și aur s-au mutat la Dubai și în Emiratele Arabe Unite. Exporturile de aur ale Rusiei în Emiratele Arabe Unite au ajuns la 75,7 tone într-un an, între martie 2022 și martie 2023, în valoare de 4,2 miliarde de dolari.

Și afacerile Rusiei cu petrol au înflorit la Dubai și în EAU. Companiile înregistrate în micul stat din Golf au cumpărat cel puțin 39 de milioane de tone de petrol rusesc în valoare de peste 17 miliarde de dolari între ianuarie și aprilie 2023 – aproximativ o treime din exporturile țării declarate la vamă în acea perioadă – conform documentației vamale rusești analizate de sursa citată.

Comerțul dintre Emiratele Arabe Unite și Rusia a crescut vertiginos, pe măsură ce petrolul și metalele prețioase curg în emirate. Emiratele Arabe Unite au fost adăugate anul trecut pe „lista gri” a unui observator global de țări considerate ca fiind insuficient de pregătite în lupta împotriva finanțării ilicite.
Emiratele profită de pe urma poziției sale de ”stat geopolitic de refugiu”, cum l-a caracterizat Jared Cohen de la Goldman Sachs. Mai nou, Dubaiul a atras și o altă categorie de oameni, tinerii ”nomazi digitali” din lume ai generației Millennials, din cauza taxelor zero pe venituri, pe care statul le are.
Un alt indicator al fluxurilor de bani care au inundat Dubaiul, poate fi observat dintr-un studiu recent, în care s-a analizat prețul proprietăților imobiliare din cele mai mari orașe din lume. Statistica recentă realizată de Kinght Frank arată că cea mai mare creștere din lume a prețului imobiliarelor între 2020 și 2023 s-a produs la Dubai: 150%! Pe următoarele locuri s-au situat Miami – creștere de 60%, Los Angeles – 35%, conform sursei citate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Identificarea surselor de finanțare și explorarea opțiunilor pentru dezvoltarea afacerilor și a startup-urilor au constituit temele principale ale conferinței „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri”, desfășurată în Chișinău. 

Printre subiectele abordate s-au numărat crowdfunding-ul, business angels, fonduri de capital de risc, equity funding, programe de finanțare și granturi – opțiuni suplimentare de finanțare pentru antreprenorii aflați la început de drum, care nu dispun de active fixe sau garanții pentru obținerea sumelor bănești necesare.   

Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali, antreprenori, fondatori de startup-uri, investitori și persoane interesate de metode alternative de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, disponibile pe piața locală.

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale și Digitalizării: „În prezent, în Republica Moldova avem în jur de 50 de mii de companii, iar dintr-o anumită perspectivă, noi avem nevoie de mai mulți antreprenori care să creeze mai multă valoare, care să ducă la creșterea economiei. Una dintre principalele noastre priorități este să promovăm antreprenoriatul, iar succesul fiecărui antreprenor este principala noastră misiune. Pentru acestea, lucrăm în primul rând ca să oferim maximum libertate, pentru că știind comunitatea de startup-uri și faptul că preferă să facă afaceri, trebuie să-i ajutăm să se simtă că sunt în largul oceanului, că pot crea și beneficiază de susținere.”

John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID în Moldova: „Este o plăcere să fiu aici, pentru că se simte foarte mult talent și inovație în această sală, ceea ce este super impresionant pentru mine. Tema finanțării alternative prezintă un interes real, atât pentru Moldova, cât și pentru partenerii noștri. USAID ridică la un nou nivel abordarea sistemului de dezvoltare a startup-urilor și a inovației în Moldova. 
Astfel, Moldova devine cunoscută ca fiind o destinație pentru startup-uri, inclusiv prin participarea la evenimente internaționale și locale. Între timp, este construită o infrastructură mai robustă pentru antreprenori și IMM-uri, încurajându-i să crească, în Moldova, pentru a menține talentele aici, acasă – un obiectiv la care lucrăm deja de ceva timp și care începe să dea roade.”

Primul panel de discuții a fost dedicat lendingului – tehnică de finanțare care funcționează după modelul unor piețe care conectează împrumuturile cu investitorii –  și Equity Crowdfunding- un mecanism care permite unor grupuri largi de investitori să finanțeze startup-uri în schimbul unui echități – care reprezintă un catalizator pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Invitații au abordat premisele în care instrumentele alternative pot permite cetățenilor să-și investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. De asemenea, discuțiile au fost concentrate și pe eficiența cadrului legal al finanțării alternative, incluzând evoluția crowdfundingului și reglementările adoptate pentru a sprijini noile metode de finanțare.

Natalia Bejan, directoare executivă Startup Moldova: „Scopul acestui eveniment este în primul rând de a informa antreprenorii și fondatorii de startup-uri că există metode de finanțare alternativă. Venim în fața lor inclusiv cu exemple elocvente în care micile afaceri au beneficiat de susținere financiară fie din granturi sau programe guvernamentale dedicate. Conferința este un punct de pornire pentru cei care vor să lanseze o campanie de crowdfunding, își doresc să atragă investitori privați sau sunt pe punctul de a aplica pentru sprijin financiar în cadrul unui program, ca să se informeze și să ia decizii asumate cu referire la afacerea lor.”

Tudor Darie, fondator și CEO Fagura: „Atragerea de capital prin crowdfunding ajută companiile să obțină ușor finanțare prin împrumuturi sau equity. Companiile mai obțin o validare din partea comunității și noi clienți sau parteneri. Important să fie ales instrumentul potrivit. Uneori, afacerea are nevoie de un împrumut, dacă fiecare euro investit generează profit de 2 sau 3. Alteori, compania are nevoie de equity crowdfunding, ca să atragă fonduri în schimb la shares. Pentru o campanie de equity crowdfunding profesionistă, antreprenorii au nevoie de aproximativ șase luni. Primul pas este evaluarea interesului comunității de a investi în afacere. Pentru un împrumut, ai nevoie de 15 minute și depui cererea, totul e simplu și transparent.”

Un alt subiect abordat a pus accent pe programele de finanțare și granturile oferite de către autoritățile țării noastre pentru antreprenorii la început de care, care vor să-și extindă afacerea. Fondatorii de companii care deja au beneficiat de susținere financiară au povestit despre experiența lor de contractare a grantului, provocările din domeniu, dar și necesitatea de a avea susținere constantă din partea autorităților în scalarea afacerii. 

Olga Melniciuc, fondatorea investitii.md: „Investițiile sunt necesare oricând și oriunde pentru dezvoltarea afacerii, în mod special atunci când companiile au lipsă de resurse pentru a-și scala ideile de business. Spre exemplu, investițiile din partea Business Angels sunt pentru acele companii care nu au acces la fonduri decât ale investitorilor privați și acești oameni îi ajută să crească mai repede, să dezvolte produsul, să atragă parteneri, să facă primele vânzări și să iasă pe alte pieței. Plus, deja compania este generatoare de venit și intră în acest „joc” de capital fund și poate intra și pe alte piețe, pentru a beneficia de investiții.”

La eveniment au participat și persoane din România precum Cosmin Ochișor, VC Partner GapMinder, care au povestit despre abordarea directă ca investitori, consultanță strategică și implicarea directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară în rândul companiilor care vor să se extindă rapid. La conferință a fost organizat și un workshop interactiv, unde participanții au avut posibilitatea de a interacționa direct cu experți din domeniu, de a adresa întrebări și de a obține schimb de experiență și bune practici pentru a-și dezvolta activitatea. 

Potrivit studiului „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022″, investițiile străine directe în țara noastră au crescut cu aproximativ 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de anul 2019. În același timp, întreprinderile cu investiții străine directe sunt, în medie, de două ori mai productive, fapt care reflectă direct într-o creștere economică mai mare.

Conferința „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri” a fost organizată de Startup Moldovainvestitii.MD și Fagura Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID MoldovaEmbassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău