Grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi cumpără un terminal din Portul Constanța

31 Oct. 2024, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 14:21 // Actual //  Ursu Victor

Grupul Trans-Oil din Republica Moldova, deținut de milionarul Vaja Jhashi, cunoscut drept un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a anunțat achiziția terminalului Frial din Portul Constanța, România. Potrivit unui comunicat oficial, acordul de cumpărare a acțiunilor a fost semnat vineri, 25 octombrie 2024, și marchează un pas important în strategia grupului de extindere la Marea Neagră.

Terminalul Frial dispune de o capacitate de transbordare de 1,5 milioane de tone de cereale și 500 de mii de tone de ulei vegetal, fapt ce va amplifica semnificativ capacitățile operaționale ale grupului. Achiziția va permite Trans-Oil să optimizeze lanțul logistic și să extindă distribuția produselor pe multiple continente. Finalizarea tranzacției este preconizată până la sfârșitul anului 2024, condiționată de aprobarea Consiliului Concurenței din România.

„Achiziția Terminalului Frial este un pas înainte în strategia noastră de a ne dezvolta în cadrul Portului Constanța și susține abilitatea noastră de a livra mărfuri de calitate superioară clienților noștri din întreaga lume. Suntem încrezători că această nouă achiziție ne va permite și în viitor să îndeplinim cererile în creștere ale clienților noștri și ne susține obiectivele de dezvoltare în anii următori”, a punctat CEO Trans-Oil, Vaja Jhashi.

În plus, Grupul Trans-Oil intenționează să extindă capacitățile de stocare ale terminalului, un proiect finanțat printr-un grant oferit de Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor. Această investiție evidențiază angajamentul grupului de a dezvolta infrastructura logistică a regiunii și de a spori capacitatea sa operațională.

Vaja Jhashi, cunoscut ca un influent om de afaceri și un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, controlează 60% din piața cerealelor din Moldova prin intermediul grupului Trans Oil. De asemenea, acesta domină și piața uleiului din țară, având în portofoliu fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți, una dintre cele mai importante afaceri ale holdingului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală