Guvernul în alertă: Criza energetică poate declanșa valuri de scumpiri și instabilitate

26 Dec. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 17:28 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, la întâlnirea cu principalele companii și asociații de business din Republica Moldova,  a declarat că principala provocare pentru țară continuă să fie costul ridicat al energiei electrice, în special în orele de vârf, când importurile de avarie pot atinge prețuri aproape duble.

„Am îndemnat companiile să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul în orele de vârf. La rândul său, Guvernul va prezenta săptămâna viitoare un program de compensații, menit să sprijine competitivitatea companiilor moldovenești și să reducă presiunile inflaționiste,” a afirmat Recean.

Premierul a subliniat că soluția pe termen lung constă în eficientizarea consumului energetic, investiții continue în infrastructura de transport a energiei electrice și dezvoltarea capacităților de producere a energiei regenerabile.

„Împreună vom reuși să trecem peste această criză. Ne vom consolida independența energetică și nu vom mai permite Kremlinului să ne șantajeze,” a adăugat Recean, accentuând importanța eforturilor comune pentru a reduce dependența de sursele externe și a spori securitatea energetică a țării.

Măsurile propuse urmează să fie detaliate în cadrul programului guvernamental ce va fi anunțat săptămâna viitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 13:54 // Actual //  Ursu Victor

Azi dimineață, în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a fost aprobat un amendament important care amână intrarea în vigoare a Legii nr. 34 privind decontările în numerar. Astfel, legea nu va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025, așa cum era prevăzut inițial, ci va fi aplicabilă abia din 1 aprilie 2025.

Potrivit declarației lui Radu Marian, această amânare oferă mai mult timp pentru îmbunătățirea procedurilor de transfer electronic și bancar în cazul tranzacțiilor imobiliare între persoane fizice. Legea are ca scop limitarea tranzacțiilor în numerar între două persoane fizice, impunând un plafon de 100 de salarii medii pe economie pentru tranzacțiile de imobile (aproximativ 1,6 milioane de lei sau 80.000 de euro în 2025) și 50 de salarii medii pe economie pentru tranzacțiile de automobile. Orice tranzacție care depășește aceste sume va trebui să fie realizată prin mijloace electronice.

Radu Marian a subliniat că, în această toamnă, a fost creat un grup de lucru care să optimizeze procesul de transfer electronic pentru tranzacțiile imobiliare. Acesta a precizat că au fost înregistrate progrese semnificative în simplificarea procedurii de prezentare a documentelor justificative necesare pentru depunerea numerarului la instituțiile financiare, dar că mai sunt de rezolvat anumite probleme legate de diferențele de curs valutar în tranzacțiile cu euro.

„Este important să înțelegem că reducerea numerarului în economie aduce costuri mai mici, mai multă transparență și un risc redus de fraudă sau spălare de bani. Aceasta este o practică deja implementată în multe țări europene și dezvoltate”, a declarat Radu Marian, subliniind că, de exemplu, Uniunea Europeană a stabilit recent o limită de 10.000 de euro pentru tranzacțiile în numerar, iar Ucraina a introdus de mult o limită similară de 24.000 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală