Imigranții cubanezi se alătură armatei ruse pentru a lupta în Ucraina în schimbul cetățeniei

29 Mai 2023, 08:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2023, 08:37 // Actual //  Lupu Eduard

Imigranții cubanezi din Rusia se alătură armatei ruse pentru a lupta în Ucraina în schimbul cetățeniei. Mai mulți cubanezi au semnat contracte pe un an și au fost trimiși, miercuri, 24 mai, în zona de război, a informat publicația locală rusă Riazan Gazette.

Cei care au semnat contracte pentru a lupta vor primi o plată unică de la guvernul federal al Rusiei echivalentă cu 2.433 de dolari și alți 2.500 de dolari din regiunea Riazan, împreună cu un salariu lunar de 2.545 de dolari, potrivit The New York Post.

Potrivit unui raport recent, armata rusă a oferit potențialilor recruți un salariu mai mare de multe ori mai mult decât salariul mediu lunar rusesc de 63.060 de ruble (810 de dolari), pentru a-și consolida randurile armetei ruse din Ucraina, epuizate
La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că străinii care s-au înrolat în armata rusă pentru a lupta în război vor avea dreptul să obțină cetățenia rusă împreună cu familiile lor.

Mii de cubanezi s-au stabilit în Rusia în ultimii ani, deoarece este una dintre puținele țări care nu necesită vize pentru cetățenii cubanezi, potrivit publicației cubaneze Directorio Cubano.

Autoritățile ruse încearcă să recruteze și muncitori migranți din Asia Centrală pentru a lupta în Ucraina pentru a evita o altă mobilizare obligatorie.

Recrutarea a 300.000 de rezerviști în septembrie a stârnit proteste și a făcut ca mii de bărbați apți de luptă să fugă din țară.
Deși Rusia nu a confirmat numărul pierderilor din Ucraina, SUA au estimat recent că 100.000 de luptători ruși au fost uciși sau răniți în conflict numai din decembrie 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău