Potrivit Reuters, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în ciuda redresării economice.
Cei care trăiesc în “sărăcie absolută” – adică nu pot să cumpere bunuri și servicii esențiale pentru viața de zi cu zi – au ajuns la 5,75 de milioane, ceea ce reprezintă 9,8% din populație, potrivit raportului emis luni de Institutul Național de Statistică (ISTAT). Acest procent reprezintă o creștere infim de mică față de cota de sărăcie de 9,7% din Italia în 2022.
Economia Italiei s-a redresat mai rapid după recesiunea indusă de pandemie decât au reușit să o facă vecinii săi precum Germania și Franța, cu o creștere concomitentă a ocupării forței de muncă, dar raportul ISTAT a arătat că redresarea nu i-a ajutat prea mult pe cei mai săraci.
Procentul celor în sărăcie absolută a fost de 9,1% în 2020 și 9,0% în 2021, la apogeul pandemiei, când impactul recesiunii asupra familiilor a fost parțial compensat de numeroasele măsuri de sprijin guvernamental.
Anul trecut guvernul de dreapta condus de Giorgia Meloni a început să elimine treptat un ajutor dat celor sărăci – numit “venitul de cetățenie” – introdus în 2019, ignorând avertismentele unor economiști și ale Băncii Italiei cu privire la impactul asupra destinatarilor acestui suport.
Schema care a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, conform ISTAT, a fost eliminată complet începând cu acest an și înlocuită cu un ajutor limitat, adresat în principal celor care sunt fizic incapabili să lucreze.
ISTAT definește sărăcia absolută ca fiind condiția celor care nu pot să își cumpere bunuri și servicii necesare pentru “un standard de viață acceptabil”, care să le asigure că nu sunt marginalizați în societate.