În numele electrificării: Aston Martin îi „înșală” pe nemții de la Mercedes cu americanii de la Lucid

27 Iun. 2023, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iun. 2023, 17:09 // Actual //  bani.md

Aston Martin a ajuns la o înţelegere care îi va oferi producătorului american de vehicule electrice Lucid Group un pachet de 3,7% din acţiunile companiei, în schimbul accesului la tehnologia sa ”de înaltă performanţă”, a declarat luni compania britanică, anunţ care a dus la creşterea constructorului britanic de automobile de lux acţiunile cu aproape 15%, transmite Reuters.

Conform acordului, Aston Martin va efectua plăţi în numerar şi va emite 28,4 milioane de noi acţiuni ordinare către Lucid, în valoare totală de aproximativ 232 de milioane de dolari.

Trecerea la vehiculele electrice este fenomenal de costisitoare, producătorii de automobile la nivel global angajând aproximativ 1.200 de miliarde de dolari pentru tehnologia cu emisii scăzute.

Producătorii de automobile mai mici precum Aston Martin se bazează mai mult pe parteneriate pentru a face tranziţia.

Aston Martin plănuieşte să lanseze primul său vehicul electric în 2025 şi până acum s-a sprijinit pe Mercedes, ca ”fratele său mai mare”, pentru tehnologia de care are nevoie.

Într-un anunţ separat de luni, Aston Martin a declarat că a modificat un acord cu Mercedes-Benz, ceea ce înseamnă că producătorul german de automobile nu îşi va creşte participaţia la Aston Martin conform planificării, ci o va menţine la aproximativ 9% şi va continua să îi furnizeze acces la tehnologia electrică.

Între timp, acordul cu Lucid va oferi ”acces la tehnologia de lider în industrie a Lucid pentru vehiculele sale (vehicule electrice cu baterie), inclusiv sistemele de propulsie electrice şi sistemele de baterii”.

Aston Martin a spus că până în 2026 toate noile sale modele vor include o versiune electrificată şi că gama sa de bază de vehicule va fi complet electrică până în 2030.

”Acum avem doi furnizori de talie mondială care să susţină… strategia noastră de electrificare”, a declarat preşedintele executiv şi principalul acţionar al Aston Martin, Lawrence Stroll, într-un comunicat.

Luna trecută, Geely a investit în Aston Martin, despre care Stroll a spus că va oferi producătorului britanic de automobile de lux acces la tehnologiile şi componentele producătorului auto chinez.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Lucid şi Aston Martin au un acţionar comun, Fondul de investiţii publice (PIF) al Arabiei Saudite.

Fondul saudit a devenit anul trecut al doilea cel mai mare acţionar al Aston Martin. PIF este, de asemenea, principalul acţionar al Lucid şi luna trecută a oferit majoritatea fondurilor pentru o ofertă de acţiuni de 3 miliarde de dolari efectuată de producătorul american de vehicule electrice.

Aceste fonduri suplimentare sunt esenţiale, deoarece Lucid, la fel ca şi alte companii, înregistrează pierderi tot mai mari şi o reducere a rezervelor de numerar, în faţa temerilor de recesiune şi a unui război al preţurilor declanşat de liderul pieţei Tesla.

Lucid, care produce sedanuri de lux Air, şi-a redus luna trecută previziunile de producţie pentru 2023 şi a raportat un venit mai mic decât se aştepta în primul trimestru.

Realitatea Live

22 Iun. 2025, 09:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iun. 2025, 09:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile BASS în 2024 au constituit 42,8 miliarde lei (99,5%), iar cheltuielile – 42,7 miliarde lei (99,3%), rezultând un excedent de 123,5 milioane lei. Totuși, auditul a semnalat erori în completarea conturilor individuale ale contribuabililor, care au influențat direct diminuarea sau majorarea pensiilor în cel puțin 19 cazuri, cu sume variind de la câțiva lei până la 25.800 lei lunar per beneficiar. Impactul financiar total estimat: 1,4 milioane lei, potrivit auditului asupra executării Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) și a Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2024

Totodată, lipsa transmiterii la timp a informațiilor despre decesul beneficiarilor a generat cheltuieli nejustificate de 6,83 milioane lei, din care doar 6,39 milioane lei au fost recuperate.

Inspectoratul Social de Stat a identificat, în același an, plăți necuvenite de 18,7 milioane lei sub formă de ajutoare și compensații sociale, în creștere cu 40% față de anul precedent. Doar 0,14% din sumă a fost recuperată până la sfârșitul anului.

Bugetul FAOAM a înregistrat venituri de 15,93 miliarde lei și cheltuieli de 15,85 miliarde lei, executate în mare parte prin contractarea serviciilor medicale.

Contribuțiile din partea angajaților au totalizat 8,39 miliarde lei (53%), însă numărul contribuabililor a fost în scădere (740 mii persoane). Pentru persoanele neangajate, Guvernul a alocat 6,85 miliarde lei, cu o primă de asigurare similară anului anterior – 4.460 lei. Cu toate acestea, peste 142.000 de persoane nu și-au achitat prima cu facilități, ceea ce a dus la venituri ratate de circa 159 milioane lei.

O problemă majoră identificată este contractarea serviciilor medicale de către 35 de instituții fără certificate de acreditare valabile și alte 41 cu certificate expirate, în condițiile în care procesul de reacreditare a fost întârziat între 51 și 413 zile, pe fondul reformei sistemului de evaluare în sănătate.

CCRM a remarcat că sistemul de asistență medicală primară a fost plătit pentru 3,3 milioane de persoane înregistrate, în timp ce Biroul Național de Statistică indică o populație totală de doar 2,4 milioane, iar Registrul de Stat conține 4 milioane de persoane. Aceste discrepanțe sugerează posibile erori de evidență și necesitatea actualizării listelor medicilor de familie.

Din cele 21.700 de persoane transmise pentru intervenții chirurgicale (protezare sau tratamente oftalmologice), doar 12.400 au beneficiat efectiv, restul cazurilor fiind refuzuri sau amânări fără un mecanism clar de excludere din liste. Această lipsă de proceduri duce la creșterea artificială a numărului de persoane aflate în așteptare.

Curtea de Conturi recomandă consolidarea controalelor interne, actualizarea registrelor și reformarea sistemelor de evidență, pentru a asigura utilizarea eficientă și transparentă a fondurilor publice în domeniul social și medical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO