În UE au ajuns anul trecut cu 40% mai multe mașini noi din China decât în 2022

08 Mart. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2024, 17:28 // Actual //  bani.md

​Anul trecut a fost cel mai bun de până acum pentru mașinile chinezești în UE, totalul fiind de peste 670.000 de autoturisme noi aduse din China. Datele ACEA arată că valoarea importurilor de mașini noi din China a trecut de 12,8 miliarde euro anul trecut.

Importurile de mașini noi în UE au crescut anul trecut cu 24%, spre 3,34 milioane, iar o cincime dintre aceste mașini au fost aduse din China. Mai exact, 676.000 de mașini noi au fost importate din China, față de 484.000 în 2022, arată datele ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile).

Cifra include și mașini ale unor mărci europene ce asamblează în China, dar cele mai multe aparțin unor mărci chinezești precum MG, BYD sau Great Wall, BAIC, Nio sau DFSK.

În UE au ajuns peste 514.000 de mașini din Turcia, 447.000 din Japonia, 430.000 din Coreea de Sud și 382.000 din Maroc (unde se produc mai multe modele Dacia, la Tanger și Casablanca).

Uniunea Europeană a trimis anul trecut la export peste 4,7 milioane de mașini, cu jumătate de milion mai multe decât în 2022.

Țările din UE caută soluții de a limita importurile auto din China, pe motiv că în țara asiatică mașinile sunt produse la costuri anormal de mici, fiindcă statul chinez subvenționează cu miliarde de dolari producția auto. Mulți au protestat și pentru că beneficiază multe modele „made in China” de subvențiile acordate de guvernele europene cumpărătorilor de mașini electrice.

În UE nu ar fi posibilă producția de mașini electrice la costuri așa de mici precum în China, unde sunt și modele full-electrice la sub 12.000 de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Feb. 2025, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Feb. 2025, 11:31 // Actual //  Ursu Victor

Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie, a anunțat compania.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările au ca scop umplerea sistemului de gaze din Transnistria, care se confruntă deja cu o lipsă de gaz pentru a menține presiunea.

La jumătatea lunii ianuarie, administrația separatistă a fost nevoită să suspende ‘complet’ furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru consumul zilnic, iar gazele sunt folosite doar pentru pregătirea hranei.

Regiunea separatistă prorusă, cu aproape jumătate de milion de locuitori, s-a confruntat cu întreruperi de agent termic, căldură și electricitate.

Transnistria, care nu se află sub jurisdicția Chișinăului din anii 90 ai secolului trecut, era aprovizionată gratuit de compania rusă Gazprom, dar aceste gaze tranzitau Ucraina, care nu a mai reînnoit contractul dintre Kiev și Moscova ce a expirat la 1 ianuarie, ceea ce a dus la întreruperi de căldură și curent electric.

Republica Moldova a fost ferită de întreruperi datorită importurilor de electricitate și gaze din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală