Încăierare între giganții gazelor lichefiate! O companie americană este acuzată de eșec în a livra cantitățile promise

12 Nov. 2023, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2023, 11:32 // Actual //  bani.md

BP, Edison şi Shell au făcut presiuni asupra unui grup energetic dintre SUA şi Uniunea Europeană să intervină într-o dispută cu exportatorul de gaze naturale lichefiate Venture Global LNG cu privire la eşecul firmei americane de a livra cantităţile prevăzute în contracte, transmite agenția Reuters.

Companiile au apelat luna trecută la Grupul operativ SUA-UE pentru securitatea energetică, iar un director al Shell l-a îndemnat să solicite Venture Global LNG ”să înceapă imediat să funcţioneze” în baza contractelor lor semnate.

Cele trei companii se numără printre cel puţin patru clienţi ai firmei din Arlington, Virginia, care urmăresc cereri de arbitraj contractual pentru lipsa furnizării de gaze.

Venture Global LNG a declarat că uzina din Louisiana nu este complet operaţională din cauza echipamentelor electrice defecte, care sunt în reparaţii.

Apelurile lor au urmărit să determine Haga şi Washington să facă presiuni asupra Venture Global LNG în legătură cu contractele.

În scrisoarea sa, Shell a acuzat Venture Global LNG că a deturnat resurse pentru construirea unei a doua fabrici de export de GNL, mai degrabă decât pentru a finaliza reparaţiile la prima sa fabrică.

Comportamentul ”a zdruncinat încrederea în credibilitatea furnizorilor americani de GNL”, a scris directorul BP Carol Howe într-o scrisoare separată.

Oficialii din UE şi SUA au indicat că disputa este ”o chestiune contractuală între părţi comerciale”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Venture Global LNG.

Nu a fost luată nicio măsură la cererea Shell, la o reuniune a grupului de lucru din 30 octombrie.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat sâmbătă că nu se aşteaptă la o reacţie imediată din partea grupului de lucru şi că a dorit să aducă în atenţia oficialilor o potenţială pierdere a încrederii în GNL-ul din SUA.

BP a refuzat să comenteze în afară de scrisoarea sa. Gigantul de utilităţi Edison nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, în weekend.

Venture Global LNG operează uzina Calcasieu Pass la capacitate maximă, a declarat acesta autorităţilor de reglementare din SUA. Şi a vândut peste 200 de încărcături, în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de dolari, până în prezent, potrivit unui bilanţ Reuters.

Aceste vânzări au obţinut preţuri mai mari decât ar fi disponibile în baza contractelor pe termen lung ale celor patru firme.

Shell şi alţii susţin că firma a profitat de pe urma creşterii preţurilor pe pieţele globale de gaze, schimbând în acelaşi timp securitatea energetică a Europei. Li s-a spus că nu vor primi cantităţile contractate până la sfârşitul anului 2024.

BP şi Shell au cumpărat gaze de la uzină şi le-au vândut în afara Europei, dar s-au referit în scrisorile adresate grupului de lucru SUA-UE la securitatea energetică a Europei, a declarat Venture Global LNG.

Compania ”lucrează cu sârguinţă spre finalizarea completă”. Compania nu a spus când va începe operaţiunea comercială completă.

“Shell a achiziţionat 7 încărcături de la Venture Global şi 3 dintre ele au fost tranzacţionate în afara Europei, pentru profituri mai mari. În mod similar, BP a achiziţionat 6 încărcături, iar 2 au fost tranzacţionate către destinaţii din afara Europei”, potrivit unei scrisori din 10 noiembrie, semnată de co-preşedintele Venture Global Michael Sabel şi Robert Pender.

Apelul la grupul operativ U.S.-UE urmează şi efortului Repsol ca autoritatea de reglementare a energiei din SUA să redeschidă aprobarea fabricii de la Calcasieu, având în vedere problemele companiei. Acea cerere a fost respinsă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.

„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.

Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.

Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.

Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală