Agenţia de evaluare financiară Moody’s a înrăutăţit, vineri, perspectiva ratingului de credit al SUA de la stabilă la negativă, citând deficitul fiscal ridicat şi declinul accesibilităţii datoriei, o decizie care a atras imediat criticile administraţiei preşedintelui Joe Biden, transmite Reuters.
În august, agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la AAA până la AA plus, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare.
Cheltuielile federale şi polarizarea politică sunt un motiv de îngrijorare pentru investitori, contribuind la creşterea randamentelor pentru obligaţiunile americane. În octombrie, randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA au crescut cu nouă puncte de bază, până la 5,01%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2007. În cazul titlurilor pe zexce ani aceste randamente au crescut de la mai puţin de 3,50% în primăvară, şi de la doar 0,50% la începutul pandemiei.
„Polarizarea politică perpetuă sporeşte riscul ca membrii Congresului SUA să nu reuşească să ajungă la un acord privind planul fiscal pentru a încetini declinul accesibilităţii datoriei”, se arată în comunicatul Moody’s.
Pe acest subiect, vicepreşedintele Moody’s, William Foster, a declarat pentru Reuters: „Orice tip de răspuns politic semnificativ pe care l-am putea vederea la adresa acestei scăderi a solidităţii fiscale nu va avea loc probabil până în 2025, din cauza realităţii calendarului politici din 2024”.
Deşi agenţia a modificat perspectiva ratingului de credit al SUA, indicând o posibilă retrogradare pe termen mediu, Moody’s a confirmat ratingul de credit pe termen lung la AAA şi a citat nivelul solid al economiei SUA.
După anunţul Moody’s, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că modificarea perspectivei ratingului „este încă un semn al consecinţei disfuncţionalităţii şi extremismului din Congres al Partidului Republican”.
„În ciuda faptul că Moody’s a confirmat ratingul SUA pe termen lung la AAA, nu suntem de acord cu înrăutăţirea perspectivei de la stabilă la negativă. Economia americană rămâne puternică, iar obligaţiunile emise de Trezoreria SUA sunt cele mai sigure şi lichide active din lume”, a spus adjunctul secretarului Trezoreriei americane, Wally Adeyemo.
Apocalipsă fiscală în SUA! Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al țării
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.
„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.
Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.
Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.
În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.
Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.
Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Miliardarul „Sheriff”, care controlează Transnistria, are proprietăți în Ucraina și Germania
-
2Miliardarul ceh, care domină piața energetică din Moldova, lansează un parc fotovoltaic de 10MW
-
3Livrările de gaze în Transnistria vor fi reluate, însă consecințele politice sunt imprevizibile – Goșu
-
4China închide porturile pentru flota „de umbră” a Kremlinului: Lovitură dură pentru petrolul rusesc
-
5Două blocuri energetice funcționează la capacitate maximă: Cum face față Termoelectrica sezonului rece