Inflaţia îşi arată colţii în Franţa şi ajunge la cel mai ridicat nivel de la finalul anului 2018

31 Aug. 2021, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Aug. 2021, 16:58 // Actual //  MD Bani

În Franţa, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, pe măsură ce preţurile alimentelor şi ale energiei accelerează, iar preţurile bunurilor au început să crească, potrivit Bloomberg.

Astfel, în luna august s-a înregistrat o creştere a preţurilor de consum de 2,4% de la an la în a doua cea mai mare economie din zona euro, depăşind atât ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE), cât şi estimarea medie a economiştilor de 2,1%, scrie Ziarul Financiar.

Datele din economia franceză apar după ce Germania a înregistrat cea mai puternică rată a inflaţiei din 2008 până azi, şi cu puţin timp înainte să fie publicate datele pentru zona euro.

Cu toate acestea, mesajul oficial în Europa este că această creştere a inflaţiei ar fi doar un fenomen temporar.

Datele din Franţa arată cum nivelul consumului a scăzut cu 2,2% în iulie faţă de iunie, într-o evoluţie neaşteptată pe măsură ce gospodăriile au redus achiziţiile de bunuri. La această evoluţie a contribuit şi o scădere a vânzărilor de autoturisme.

Într-o serie separată de date, institutul de Statistică din Franţa a revizuit estimarea de creştere economică pentru al doilea trimestru la 1,1% de la 0,9%.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău