INFO LIVE lansează „Valea Prutului – vatră de civilizaţie românească”, un proiect finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, în care vor fi relatate poveștile oamenilor pe care îi despart malurile unui râu. Prin intermediul inițiativei, se va pune în valoare și se va păstra identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova, fiind promovată unitatea valorilor.
În contextul internațional actual, inițiativa pune accent pe legăturile sociale și cultural ale celor două comunități de pe malurile Prutului, prin punerea în oglindă a fiecărui aspect esențial din viața oamenilor: tradiții, obiceiuri, credințe, port, limbă.
Urmează să fie lansate 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Vor fi relatate poveștile profesorilor, preoților, istoricilor, specialiștilor, artiștilor populari, oamenilor obișnuiți și modul în care ei văd temele esențiale ale vieții: nașterea, casa, hrana, haina, credința, moartea, obiceiurile, limba.
„Oamenii din Valea Prutului sunt aceeași, pe ambele maluri ale râului. Vorbesc aceeași limbă. Au aceleași valori. Împărtășesc aceleași obiceiuri. Dansează aceeași horă. Și trăiesc aceleași probleme. Doar râul îi desparte.
„Valea Prutului” va relata poveștile de viață ale oamenilor din 10 localități despărțite de frontieră. Ne dorim să arătăm și să valorificăm patrimoniul comun și identitatea românească, să povestim despre viața lor, problemele pe care le au, bucuriile pe care vor să le împărtășească, îngrijorările pe care le trăiesc și dragostea lor pentru meleagurile unde s-au născut”, spune Ecaterina Covali, realizatoarea proiectului.
În aceleași localități va fi realizat și un studiu cantitativ social, prin intermediul unui sondaj de opinie. Acesta se va baza pe un eșantion generos, care va permite realizarea unor comparații între localitățile din România și cele din Republica Moldova, aflate la 30 de kilometri de frontieră. Chestionarul care va sta la baza sondajului pornește de la teme de tip socio-cultural, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor din comunitățile alese, transmit reprezentanții INFO LIVE:
INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.