Insider: Vine Marea Apocalipsă a Îmbătrânirii și va duce la haos global

24 Oct. 2022, 04:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2022, 04:43 // Actual //  bani.md

Cercetătorii prezic faptul că populația lumii va intra în declin în următorii 40 de ani din cauza scăderii natalității, ceea ce va duce la o lipsă masivă a forței de muncă, după cum se arată într-o analiză a Business Insider.

ByScăderea populației ar putea ajuta la combaterea crizei climatice, dar într-un final populația tot mai îmbătrânită va distruge economia globală.

Am fost martori la o explozie a populației în ultimele decenii. Persoana care a dus populația globală la pragul de 4 miliarde s-a născut în 1975, iar într-o lună de zile urmează să se nască și persoana cu numărul 8 miliarde.

Acest „boom demografic” a fost citat de experți ca fiind o provocare fără precedent pentru echilibrul ecologic al planetei noastre. Atunci când 50 de laureați ai premiului Nobel au fost întrebați în 2017 care este principala amenințare la adresa umanității, mai mult de o treime dintre ei au răspuns suprapopularea planetei.

Mai mult, nu există niciun dubiu că o metodă importantă de a combate criza climatică este să încetinim creșterea demografică.

Ceea ce laureații premiului Nobel nu au luat în considerare este faptul că agenții care conduc lumea înspre un declin al populației sunt deja în mișcare. De fapt, în 40 de ani de acum, populația globală va începe să scadă.
Marele declin demografic nu va fi provocat de un virus, război sau dezastru natural, ci de creșterea nivelului de trai
Nu va fi un virus, un război sau un dezastru natural care va provoca declinul demografic. În schimb, de vină va fi creșterea nivelului de trai. Progresul standardelor de viață începând cu Revoluția Industrială a fost acompaniat nu doar de o creștere a speranței de viață, ci și de o scădere a natalității.

Oamenii sunt mai bogați, mai sănătoși, mai bine educați, trăiesc mai mult și fac mai puțini copii. În consecință, numărul de copii care se nasc în țările dezvoltate, precum SUA, China sau în Europa, nu mai este suficient pentru a menține populația stabilă.

Scăderea populației nu este un motiv de bucurie, ci un dezastru care amenință economia noastră. Marele declin al forței de muncă provocat de o populație tot mai îmbătrănită va distruge economia globală dacă nu găsim moduri inovative prin care să ne menținem pe linia de plutire.

An de an, rata natalității în țările bogate și cele cu venituri medii scade sub nivelul critic de „înlocuire” – nivelul la care oamenii fac destui copii ca populația să fie stabilă.

O societate are nevoie de 2,1 copii pentru fiecare femeie pentru ca populația să rămână stabilă. În SUA, rata nașterilor este de 1,6 per femeie, iar aceasta este încă și mai joasă în țări ca Japonia (1,3), China (1,2) sau Coreea de Sud (0,8). În curând, aproape toate țările din lume vor cădea sub pragul minim necesar pentru a preveni declinul populației.

Cercetările arată că în toate țările și regiunile de pe planetă, pe măsură ce nivelul de trai se îmbunătățește, numărul de copii per familie începe să scadă. Într-un final, o țară care era cândva săracă și tânără ajunge bogată, dar trebuie să se confrunte cu provocarea unei populații îmbătrânite ce nu are destui muncitori tineri care să o sprijine.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău