Instituțiile supreme de audit din Ucraina și Moldova și-au actualizat cooperarea prin semnarea unui nou acord bilateral

24 Aug. 2021, 12:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Aug. 2021, 12:57 // Actual //  MD Bani

Un nou Acord de cooperare dintre Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Curtea de Conturi a Ucrainei (CCU) a fost semnat, la data de 20 august. Documentul a fost semnat de Marian Lupu, Președintele CCRM și de Valery Patskan, Președintele  CCU, în timpul vizitei delegației instituției supreme de audit din Moldova la Kiev, Ucraina.

În contextul semnării, Marian Lupu, a menționat că, relațiile de prietenie și cooperarea constructivă dintre ISA din cele două țări vor continua să se aprofundeze în viitor, iar noul Acord va facilita atingerea obiectivelor comune, derivate din Acordurile naționale de asociere cu UE.

Valeriy Patskan a exprimat convingerea că, Acordul va permite instituțiilor supreme de audit din cele două țări să atingă un nou nivel de calitate și cooperare eficientă.

Acordul actualizat va impulsiona cooperarea bilaterală, instituită după semnarea primului document de cooperare, în anul 2001. Potrivit documentului, părțile vor realiza cooperarea bilaterală în concordanță cu scopurile și sarcinile Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI) și Organizației Europene a Instituțiilor Supreme de Audit (EUROSAI), precum și în concordanță cu obiectivele comune de consolidare a auditului public extern și îmbunătățire a sistemului de management al finanțelor publice, stipulate în prevederile Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cele două instituții vor coopera într-un șir de domenii, cum ar fi schimbul de experiență în aplicarea Standardelor INTOSAI și bunelor practici în domeniul auditului public extern, realizarea auditurilor paralele și comune, dezvoltarea profesională a personalului etc. De asemenea, se prevede organizarea de evenimente comune, seminare, conferințe, training-uri. Conform Acordului, părțile vor face schimb de informații, materiale și metodologii. Pentru a atinge aceste obiective, este planificată dezvoltarea unor planuri de cooperare pe trei ani.

Președinții ISA au pus în discuție, de asemenea, ultimele evoluții și progrese înregistrate de instituții, precum și planurile de viitor. Un aspect important, abordat în cadrul discuțiilor s-a axat pe inițiativa Curții de Conturi a Republicii Moldova de a extinde cooperarea la un format tripartit. Astfel, va fi stabilită o serie de obiective de cooperare a celor trei instituții supreme de audit  din țările asociate cu UE – Republica Moldova, Ucraina și Georgia, în scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare a auditului public extern și aliniere la standardele internaționale de profil, aspecte stipulate în Acordurile naționale de asociere cu UE.

Menționăm că, în aceiași zi, președinții ISA din Republica Moldova și Ucraina s-au întâlnit cu Președintele Radei Supreme din Ucraina, Dmytro Razumkov. În cadrul discuțiilor, speakerul ucrainean a menționat că, cooperarea dintre ISA din Ucraina și Moldova este importantă pentru schimbul de bune practici de audit, accentuând sprijinul legislativului pentru impulsionarea cooperării instituțiilor supreme de audit din Ucraina și Republica Moldova.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO