18 afaceri vor beneficia de Grant în valoare de până la 200 de mii de lei. ODIMM susține digitalizarea IMM-urilor

01 Nov. 2021, 17:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2021, 17:39 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Afacerilor Mici și Mijlocii (ODIMM) anunță că 18 afaceri vor beneficia de Grant în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare pentru digitalizare. Companiile au fost selectate în cadrul celui de-al treilea Concurs de proiecte investiționale depuse de companiile din Republica Moldova

ODIMM continuă implementarea mecanismelor de sprijin privind transformarea digitală a ÎMM, care vor minimiza efectele crizei pandemice actuale și vor deveni principala resursă salvatoare în ulterioarele situații de criză. Astăzi, 01 noiembrie 2021, Comitetul extern de supraveghere a Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM a făcut totalurile celui de-al treilea Concurs de proiecte investiționale depuse de companiile din Republica Moldova pentru îmbunătățirea sau transformarea procesului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Astfel, 18 afaceri vor beneficia de Grant în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare, în suma totală de circa 3,3 milioane lei . Banii vor fi alocați din fondurile Uniunii Europene (2,8 milioane lei) și bugetul de stat (513 mii lei) Implementarea proiectelor investiționale vor genera investiții în economie de circa 7,2 milioane lei și vor crea 137 locuri de muncă. Până în prezent, prin intermediul acestui instrument de suport, 293 de companii autohtone au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Andrei Cușcă, președintele Comitetului, șef de direcție politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale din cadrul Ministerului Economiei, a evidențiat importanța transformării digitale a afacerilor pentru asigurarea rezilienței la criza pandemică. „Apreciem interesul continuu al antreprenorilor pentru modernizarea proceselor de producție, a capacității de inovare și a strategiilor de marketing. Suntem convinși că utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea companiilor atât pe piața internă, cât și externă”.

Despre importanța digitalizării și transformării a menționat și Iulia Costin, director general ODIMM. Ea spune că organizația încurajează utilizarea noilor tehnologii și instruirea antreprenorilor în acest sens.

„Prin susținerea digitalizării ÎMM, ODIMM și-a propus să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii, să instruiască antreprenorii în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”) și să ofere acces nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital”.

Din totalul celor 18 companii aprobate spre finanțare, circa 17% sunt din domeniul prestări servicii, 33% – industria prelucrătoare, 39% – agricultură, 6% – practică activități în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații, 5% – construcții. În același timp, o treime (33%) din numărul total de companii sunt localizate în regiunea de Nord a țării, 39% – în Centru, iar 28% – în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia.

Amintim faptul că lansarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM a avut loc în luna iunie 2020. Timp de 1,6 ani, prin intermediul acestui mecanism de susținere, peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 600 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 293 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Pe viitor, pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM au dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM, care urmează a fi aprobat de către Guvern până la sfârșitul anului 2021.

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău