Înveți engleză cu Google Search. Noi funcţii, bazate pe AI

20 Oct. 2023, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2023, 11:55 // Actual //  bani.md
Google, cel mai popular motor de căutare va integra funcţii de învăţare a limbii engleze, cu ajutorul inteligenţei artificiale, direct în paginile cu rezultatele căutărilor. Cu ajutorul AI, Google va oferi instrumente interactive de exersare a abilităţilor atunci când utilizatorii folosesc motorul de căutare pentru a traduce texte în sau din limba engleză.

Google, cel mai popular motor de căutare, intenționează să implementeze funcţii pe care utilizatorii le pot folosi pentru exersa şi a-şi îmbunătăţi abilităţile de vorbire a limbii engleze, în cel mai scurt timp cu putință.

Cu ajutorul AI, Google va oferi instrumente interactive de exersare a abilităţilor atunci când utilizatorii folosesc motorul de căutare pentru a traduce texte în sau din limba engleză.

Potrivit celor de la Google, un astfel de instrument este reprezentat de o sesiune de 3-5 minute în care utilizatorul este ajutat să dea răspunsurile. La final, utilizatorul primeşte o evaluare personalizată şi are posibilitatea de a activa notificările prin intermediul cărora i se va reaminti să parcurgă o astfel de lecţie zilnic

Noua funcție va fi implementată inițial în America de Sud 

Evaluarea include informaţii precum nivelul de relevanţă a răspunsurilor date şi informații despre corectitudinea pronunțării unui cuvânt, dar şi sugestii, respectiv exemple care să indice răspunsuri alternative.

La fel ca la Duolingo, utilizatorii pot apăsa pe orice cuvânt pe care nu-l cunosc pentru a vedea traducerea în contextul frazei în care a fost folosit.

În ciuda asemănărilor cu Duolingo, Google spune că funcţiile pe care urmează să le implementeze în motorul de căutare al companiei au doar rolul de a fi folosite împreună cu aplicaţiile dedicate de învăţare a limbilor străine.

Noua funcţionalitate va fi implementată în zilele următoare în câteva ţări din America de Sud, urmând ca ulterior, disponibilitatea acestora să fie extinsă. Potrivit celor de la google se are în vedere ca aceste funcții bazate pe inteligență artificială să elimine orice tip de concurență în ceea ce privește învățarea unei limbi străine prin intermediul unor astfel de servicii. Cel mai mare motor de căutare vine în întâmpinarea comanșilor și în condițiile  în care tot mai mulți angajatori condiționează potențialii angajați de cunoașterea unei limbi străine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ