Iohannis: Pregătim un nou pachet de sprijin pentru Moldova. Sholz: Suntem îngrijorați de destabilizarea țării

03 Apr. 2023, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2023, 17:26 // Actual //  bani.md

După întrevederea trilaterală de la București, președintele României Klaus Iohannis a declarat că Bucureștiul rămâne ferm și neabătut alături de Chișinău în condițiile subminării a ordinii Constituționale de la Chișinău. Parlamentul a acționat nespionabil eficient și hotărât. Au făcut eforturi de a se desprinde de zona inconfortabilă fiind dependentă mulți ani.

Autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să gestioneze asigurarea cu resurse energetice a țării dar și să facă față războiul de la graniță și creșterea prețurilor.

„Autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să gestioneze asigurarea cu resurse energetice a țării dar și să facă față războiul de la graniță și creșterea prețurilor. Republica Moldova se află în prima linie conectată la războiul de la graniță și cu acțiuni de destabilizare din partea Rusiei. România va fi mereu alături de Moldova și suntem uniți alături de UE în ai acorda tot sprijinul necesar pentru protejarea în fața acțiunilor destabilizatoare. Moldova nu este singură. Reuniunea trilaterală demonstrează acest fapt. Țara se poate baza pe prieteni sinceri care au fost și sunt alături și acționează în sprijinul său”, a punctat Iohannis.

Președintele României a spus că se pregătește un pachet de sprijin multisectorial pentru Republica Moldova, dar nu a oferit mai multe detalii.

La rândul său, președintele, Maia Sandu a mulțumit pentru susținerea de care dați dovadă pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european. La rândul ei, Republica Moldova asigură – împreună cu Ucraina – securitatea a peste 1,200 km de hotar european.

„Unii au dorit ca Moldova să cadă și, astfel, să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. Moldova se ține dreaptă. Cetățenii noștri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, ci am devenit mai puternici. Am fost casă pentru sute de mii de refugiați, am scăpat de șantajul rusesc al gazului, am ajutat oamenii să-și plătească facturile prea mari la energie. Și, cel mai important, am rămas de partea valorilor europene, a libertății și democrației. Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană, care contribuie la o Europă mai puternică. Vom continua să asigurăm independența energetică a țării noastre și să ne conectăm la infrastructura europeană de transport, iar România și Germania ne sunt importanți parteneri de dezvoltare pentru realizarea acestor obiective. Ne susțineți în procesul de transformare a țării; noi, la rândul nostru, oferim oportunități pentru investiții importante, în creșterea economiei noastre și în dezvoltarea comunităților locale. Sprijinul bugetar de urgență, oferit de București și Berlin iarna trecută, ne-a permis să fim alături de cei mai vulnerabili cetățeni în lunile de iarnă”, a punctat Sandu.

„Moldova face parte din familia noastră europeană i-am acordat statul de candidat în vara anului trecut. Moldova nu este singură și beneficiază de sprijin. Împreună cu Franța am organizat trei conferințe pentru ajutorul țării. Cea de a patra conferință din toamnă va avea și ea succes. Citim cu îngrijorarea acțiunile de destabilizare a țării. Sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putință. Doresc să vă mulțumesc pentru solidaritatea țării alături Ucraina cu preluarea de refugiați. Solidaritatea între parteneri este impresionantă, iar ție dragă Klaus îți mulțumesc că România susține Moldova în aceste vremuri cu asigurarea de energie și resurse financiare. În noiembrie 2022 am sprijinit gospodăriile din Republica Moldova la plata facturilor. Susținem coeziunea și solidaritatea pentru a combate politica imperialistă care ne amenință realizările democratice”, a punctat cancelarul german Olaf Sholz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO