Incapacitatea reţelei electrice din Spania de a gestiona aportul neobişnuit de mare de energie solară a fost un factor-cheie în pana de curent de luni luni, potrivit unor foşti oficiali din domeniu şi experţi, scrie FT.
Aproximativ 55% din energia consumată în Spania provenea, la acel moment, din surse solare, 15 GW de producţie deconectându-se de la reţea în doar cinci secunde, luni după-amiază.
Incidentul a dus la o pană de curent majoră în Spania şi Portugalia.
Mai mulţi specialişti europeni au atras atenţia că sistemul energetic spaniol nu dispune de suficientă energie stabilă, adică surse precum centralele pe gaze sau nucleare, care pot fi pornite sau oprite rapid, pentru a echilibra reţeaua în cazul unor fluctuaţii bruşte de frecvenţă.
Frecvenţa, care reflectă ritmul alternării curentului electric, trebuie menţinută constantă pentru funcţionarea stabilă a sistemului.
Operatorul naţional Red Eléctrica a declarat că, deocamdată, cauza exactă a avariei rămâne necunoscută. Într-un interviu acordat ziarului El País, directorul general Beatriz Corredor a negat că sursele regenerabile ar fi slăbit stabilitatea sistemului.
Totuşi, André Merlin, fondatorul şi fostul director al operatorului francez RTE, a declarat pentru Financial Times că „două treimi din producţia de electricitate a Spaniei provenea din surse necontrolabile, care afectează stabilitatea reţelei”.
Jorge Sanz, fost oficial spaniol în domeniul energiei şi membru în consiliul Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat la televiziunea naţională că excesul de electricitate ar fi putut declanşa problema.
În mod normal, operatorul reţelei ar fi cerut centralelor clasice să îşi reducă producţia, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că prea puţine erau conectate în acel moment.
Ulterior, pentru a preveni deteriorarea echipamentelor, a avut loc o deconectare automată a generării de electricitate, ceea ce a dus la întreruperea alimentării.
„A existat un dezechilibru. Operatorul trebuia să reducă energia furnizată, dar nu a avut la dispoziţie suficiente surse tradiţionale pentru a face acest lucru”, a explicat Sanz.