Ironia tranziției verzi! Soarele a scurtcircuitat rețeaua din Spania și Portugalia 

01 Mai 2025, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 16:43 // Actual //  Ursu Victor

Incapacitatea reţelei electrice din Spania de a gestiona aportul neobişnuit de mare de energie solară a fost un factor-cheie în pana de curent de luni luni, potrivit unor foşti oficiali din domeniu şi experţi, scrie FT.

Aproximativ 55% din energia consumată în Spania provenea, la acel moment, din surse solare, 15 GW de producţie deconectându-se de la reţea în doar cinci secunde, luni după-amiază.

Incidentul a dus la o pană de curent majoră în Spania şi Portugalia.

Mai mulţi specialişti europeni au atras atenţia că sistemul energetic spaniol nu dispune de suficientă energie stabilă, adică surse precum centralele pe gaze sau nucleare, care pot fi pornite sau oprite rapid, pentru a echilibra reţeaua în cazul unor fluctuaţii bruşte de frecvenţă.

Frecvenţa, care reflectă ritmul alternării curentului electric, trebuie menţinută constantă pentru funcţionarea stabilă a sistemului.

Operatorul naţional Red Eléctrica a declarat că, deocamdată, cauza exactă a avariei rămâne necunoscută. Într-un interviu acordat ziarului El País, directorul general Beatriz Corredor a negat că sursele regenerabile ar fi slăbit stabilitatea sistemului.

Totuşi, André Merlin, fondatorul şi fostul director al operatorului francez RTE, a declarat pentru Financial Times că „două treimi din producţia de electricitate a Spaniei provenea din surse necontrolabile, care afectează stabilitatea reţelei”.

Jorge Sanz, fost oficial spaniol în domeniul energiei şi membru în consiliul Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat la televiziunea naţională că excesul de electricitate ar fi putut declanşa problema.

În mod normal, operatorul reţelei ar fi cerut centralelor clasice să îşi reducă producţia, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că prea puţine erau conectate în acel moment.

Ulterior, pentru a preveni deteriorarea echipamentelor, a avut loc o deconectare automată a generării de electricitate, ceea ce a dus la întreruperea alimentării.

„A existat un dezechilibru. Operatorul trebuia să reducă energia furnizată, dar nu a avut la dispoziţie suficiente surse tradiţionale pentru a face acest lucru”, a explicat Sanz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2025, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

Prețul aurului a scăzut joi cu 2%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în contextul unor semnale de relaxare a tensiunilor comerciale și a reducerii lichidității cauzate de vacanța prelungită în China – cel mai mare consumator mondial de aur.

La ora 16:30 (ora României), aurul spot se tranzacționa la 3.222,43 dolari uncia, în scădere cu 2%, după ce în timpul sesiunii a coborât până la cel mai redus nivel de la 14 aprilie. Săptămâna trecută, prețul atinsese un maxim istoric de 3.500,05 dolari/uncie.

„Există indicii privind apropierea unor acorduri comerciale, iar China transmite că administrația Trump a reluat dialogul. Avem un context de tip risk-on, care determină investitorii să-și marcheze profiturile în aurul considerat activ de refugiu”, a explicat Bob Haberkorn, strateg senior la RJO Futures, citat de Reuters.

Președintele american Donald Trump a declarat că există perspective de acorduri comerciale cu India, Japonia și Coreea de Sud, adăugând că există „șanse foarte mari” pentru o înțelegere și cu China. Totodată, un cont afiliat presei de stat chineze a relatat că SUA ar fi abordat Beijingul pentru discuții privind tarifele de 145% impuse recent de Washington.

Piața chineză este închisă până pe 6 mai pentru sărbătoarea Zilei Muncii, iar lichiditatea redusă a contribuit la presiunea asupra metalului prețios. TD Securities a remarcat că „aurul este aspirat în vidul de lichiditate generat de vacanța din China”.

Pe plan macroeconomic, datele publicate miercuri au arătat că economia SUA s-a contractat în primul trimestru, iar indicele PCE (personal consumption expenditures) – un indicator cheie pentru inflație – a rămas neschimbat în luna martie. Toată atenția piețelor se îndreaptă acum către raportul privind ocuparea forței de muncă din afara sectorului agricol, programat pentru vineri.

Oficiali ai Rezervei Federale americane au declarat că dobânzile vor rămâne nemodificate până când inflația va da semne clare de scădere spre ținta de 2% sau dacă va apărea o deteriorare a pieței muncii. Rata dobânzii mai mică și incertitudinile geopolitice cresc, în general, atractivitatea aurului, care nu oferă randament.

„Deși corecția actuală este generată de o îmbunătățire temporară a sentimentului de piață, factorii structurali care susțin creșterea aurului rămân valabili”, a scris Ole Hansen, strateg-șef pe materii prime la Saxo Bank.

Pe piața metalelor prețioase, argintul spot a scăzut cu 0,8% la 32,30 dolari, platina a pierdut 0,3% până la 963,84 dolari, iar paladiul a urcat cu 1,1% la 948,50 dolari uncia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi