Istorie de succes: Veronica Roșca a deschis primul „coffee to go” din municipiul Edineț

26 Apr. 2022, 13:35
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2022, 13:35 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Veronica Roșca din municipiul Edineț a încercat să aducă cafeaua de calitate înaltă și aromă de neuitat în orașul său natal. Conceptul de „coffee to go”, care este cunoscut în întreaga lume deja de mai mulți ani, a devenit accesibil și la Edineț. Administratoarea SRL Tribum, marca comercială TRIB Coffee, spune că afacerea sa a pornit la sfârșitul anului 2020 și în acest timp a devenit una de succes.

„Suntem primul „coffee to go” din municipiul Edineț. Am pornit de la conceptul de a aduce cafea de calitatea înaltă, preparată după standardele italiene, în orașul nostru”. 

Ideea de afacere a Veronicăi Roșca a apărut ea fiind în concediul de îngrijire a copilului. În timp ce se plimba cu micuțul său prin oraș, nu avea de unde să cumpere o cafea. Necesitatea a creat soluția.

„Am reușit să creăm o comunitate prietenoasă de consumatori de cafea, deși până a începe mereu ni s-a spus că ideea noastră nu are viitor”, mai precizează Veronica. 

Femeia de afaceri din Edineț mărturisește că de la începutul acestui proiect a avut multe nopți nedormite, însă succesul afacerii le compensează.

„Au fost luni întregi în care am lucrat fără zile de odihna și nu simțeam oboseala… Pentru că nu poți să obosești, făcând ceea ce-ți aduce plăcere”.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

20 Ian. 2025, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Ian. 2025, 13:04 // Actual //  Ursu Victor

În perioada 1-20 ianuarie 2025, SA Energocom a achiziționat un volum total de 280 mii MWh de energie electrică, la un preț mediu ponderat de aproximativ 126,75 euro/MWh.

Cantitatea totală și costurile aferente includ energia cumpărată de pe piața internă, în calitate de furnizor central, în baza Dispoziției nr. 1 CSE din 27 decembrie 2024, dar și energia importată prin contracte bilaterale sau achiziționată de pe bursa română OPCOM.

Conform datelor furnizate, aproximativ 30% din necesarul de energie electrică a fost produs local, de centralele de termoficare urbane din Chișinău și Bălți. Importurile au reprezentat 60% din total, în timp ce parcurile eoliene, fotovoltaice și centralele pe biogaz au contribuit cu puțin peste 10%.

Este de menționat că prețul de vânzare al energiei electrice, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, este de aproximativ 145 euro/MWh. Această diferență între prețul de achiziție și cel de vânzare asigură acoperirea costurilor de operare și alte cheltuieli asociate distribuției.

Această dinamică reflectă eforturile SA Energocom de a asigura un mix energetic echilibrat și de a gestiona costurile pentru a garanta livrarea fiabilă a energiei electrice către consumatori.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală