Italienii pompează 14,3 miliarde de euro pentru anihilarea inflaţiei

05 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Italia intenţionează să aprobe un nou pachet de ajutor în valoare de aproximativ 14,3 miliarde de euro pentru a ajuta firmele şi familiile să se protejeze de creşterea costurilor energiei şi a preţurilor de consum, au declarat oficiali guvernamentali, conform Reuters.

Schema, una dintre ultimele acţiuni majore ale premierului demisionar Mario Draghi înainte de alegerile naţionale de luna viitoare, se adaugă la cele aproximativ 33 de miliarde de euro bugetate în ianuarie pentru a atenua impactul costurilor foarte ridicate ale energiei electrice, gazului şi benzinei.

Un proiect de decret consultat de Reuters a arătat că Roma intenţionează să extindă până în trimestrul al patrulea al acestui an măsurile existente care vizează reducerea facturilor la electricitate şi gaz pentru familiile cu venituri mici, precum şi reducerea aşa-numitelor taxe pentru „costuri de sistem”.

Concepute pentru a contribui la finanţarea unor iniţiative care variază de la subvenţii pentru energia solară la dezafectarea instalaţiilor nucleare, taxele reprezentau în mod obişnuit peste 20% din facturile italiene la energie înainte ca guvernul să înceapă să acţioneze.

Printre o serie de măsuri, guvernul va extinde un bonus de 200 de euro plătit în iulie italienilor cu venituri mici şi medii la lucrătorii care nu îl primeau anterior.

O reducere a accizelor la carburanţi la pompă, programată să expire la 21 august, va fi prelungită până la 20 septembrie.

De asemenea, Roma ia în considerare posibilitatea de a împiedica companiile energetice să facă modificări unilaterale ale contractelor de furnizare a energiei electrice şi a gazului pentru gospodării până în octombrie, potrivit proiectului.

Având în vedere că veniturile fiscale se comportă mai bine decât se preconiza, finanţarea pachetului nu va duce la creşterea obiectivului de deficit public, pe care Roma l-a confirmat săptămâna trecută la 5,6% din PIB.

Pentru a susţine puterea de cumpărare a persoanelor în vârstă, guvernul va devansa pentru trimestrul al patrulea din 2022 o reevaluare de 2% a pensiilor programată pentru 2023, cu un cost pentru buget de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ