De ce cere FMI Europei să lase consumatorii să suporte povara facturilor

05 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

FMI a avertizat guvernele europene să nu intervină în criza energetică prin acordarea unui sprijin financiar pe scară largă, afirmând că, în schimb, consumatorii ar trebui să suporte partea cea mai mare a preţurilor mai mari pentru a încuraja economisirea energiei, scrie CNBC.

FMI a declarat miercuri că guvernele ar trebui să protejeze gospodăriile cele mai vulnerabile prin acordarea de sprijin specific, dar a menţionat că politicile existente care vizează atenuarea costurilor pentru toţi consumatorii ar afecta economiile europene – multe dintre ele aflate deja în pragul recesiunii – şi ar împiedica tranziţia energetică.

„Guvernele nu pot împiedica pierderea venitului naţional real care rezultă din şocul condiţiilor comerciale. Acestea ar trebui să permită ca întreaga creştere a costurilor combustibililor să se transfere către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei şi renunţarea la combustibilii fosili”, a scris divizia europeană a FMI într-o postare pe blog.

Până în prezent, factorii de decizie europeni au introdus controale radicale ale preţurilor, subvenţii şi reduceri de taxe pentru a atenua lovitura dată de creşterea costurilor energiei, care a crescut pe întreg continentul ca urmare a războiului din Rusia în Ucraina şi a unei supraoferte mai mari.

Dar institutul cu sediul la Washington a avertizat că un astfel de sprijin de amploare a fost lipsit de viziune, costând unele guverne aproximativ 1,5% din produsul intern brut în acest an, continuând în acelaşi timp să umfle cererea – şi, prin urmare, preţurile.

În schimb, FMI a declarat că factorii de decizie politică ar trebui „să treacă în mod decisiv de la măsuri de amploare la politici de ajutorare specifice”, sprijinind în mod special gospodăriile mai sărace care sunt cele mai vulnerabile la creşterea preţurilor, dar care sunt cel mai puţin capabile să le facă faţă.

Compensarea integrală a creşterii costului vieţii pentru cei 20% din gospodăriile de la baza clasamentului ar costa guvernele 0,4% din PIB în medie în întregul an 2022, a precizat FMI. Pentru a face acest lucru în cazul celor 40% din cetăţenii cu cele mai mici venituri costul ar fi 0,9%, a adăugat acesta.
Documentul a adăugat că este „adecvat” ca guvernele să sprijine unele întreprinderi, altfel viabile, în timpul unei creşteri de scurtă durată a preţurilor, de exemplu, în cazul în care Europa s-ar confrunta cu o întrerupere completă a fluxurilor de gaze din Rusia.
Cu toate acestea, documentul a adăugat că, în condiţiile în care se aşteaptă ca preţurile să rămână mai mari timp de mai mulţi ani, argumentele generale pentru sprijinirea întreprinderilor sunt „în general slabe”.

Comentariile FMI vin în contextul în care ţările europene se străduiesc să găsească modalităţi de a reduce consumul de energie şi dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti.

Spania a anunţat marţi noi măsuri de economisire a energiei, inclusiv limite privind temperaturile aerului condiţionat şi a încălzirii în zonele publice. Această măsură urmează unor măsuri similare luate săptămâna trecută de oraşul german Hanovra, care a anunţat că interzice apa caldă în clădirile publice, piscinele, sălile de sport şi sălile de sport.

Între timp, giganţii energetici continuă să culeagă beneficiile creşterii preţurilor, BP raportând marţi cel mai mare profit trimestrial din ultimii 14 ani.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat miercuri companiile de petrol şi gaze pentru că profită de pe urma crizei energetice. „Este imoral ca firmele de petrol şi gaze să obţină profituri record din această criză energetică pe seama celor mai săraci oameni şi comunităţi”, a declarat Guterres într-un discurs.

Guterres, la fel ca FMI, a declarat că fondurile companiilor energetice – care echivalează cu 100 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2022 – ar trebui redirecţionate pentru a sprijini comunităţile vulnerabile.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău