Jaf de zeci de milioane de euro în bijuterii. A fost atacat faimosul magazin Bvlgari din Paris

08 Sept. 2021, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Sept. 2021, 14:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O bandă de hoți a forțat intrarea în magazinul Bvlgari din Place Vendôme din Paris. Hoții au furat bijuterii în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Poliția a reacționat rapid, urmărind infractorii, iar doi dintre ei au fost prinși, scrie TheGuardian.

Mai ceva ca în filme

Bărbații în costume elegante au furat bijuteriile marți, cu puțin timp înainte de ora prânzului, din magazinul recent reamenajat din Place Vendôme, în inima Parisului, unde se află hotelul Ritz. Patru dintre complici au fugit pe scutere, în timp ce ceilalți trei au fugit cu un BMW gri. Ultimii trei, au fost nevoiți să fugă pe jos, în timp ce poliția a tras focuri de armă asupra mașinii, în proximitatea centrului comercial Les Halles, aflat la mai puțin de 2 kilometri.

„Reacție rapidă a poliției pariziene după un jaf la o bijuterie din Place Vendôme. Doi suspecți în custodie”, a precizat poliția din Paris pe Twitter. O urmărire a celorlalți suspecți era în curs de derulare.

Care e valoare bijuteriilor furate?

Potrivit unei surse apropiate anchetei, hoții au furat bijuterii în valoare de 10 milioane de euro de la Bvlgari, faimosul magazin de bijuterii italian care face parte din gigantul francez de lux LVMH.

În ultimele luni, jafurile violente au vizat din ce în ce mai mult magazinele de bijuterii din Paris, iar infracționalitatea și securitatea sunt așteptate să se afle pe primul loc în topul preocupărilor alegătorilor în alegerile prezidențiale din 2022.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală