Jocul periculos al autorităților cu mogulul cerealelor au zdruncinat piața uleiului! Slusari: Доигрались

02 Apr. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Apr. 2024, 10:05 // Actual //  Lupu Eduard

Statul a jucat în liberalism, iar Trans Oil (monopolistul cerealelor Vaja Jhashi n.a), având poziția dominantă pe piață, a jucat în achiziții. La sfârșit de martie 2024 ambii au înțeles că доигрались. Trans Oil tradițional a vrut să rezolve problema prin import și dezechilibrarea pieței. Guvernul într-un an electoral să teme un pic mai mult de presiuni din partea fermierilor autohtoni și are un risc real că liberalizarea pieței cerealelor și oleaginoaselor va genera închiderea celei mai importante piețe în România, unde agricultorii demult pun întrebare despre pericolul reexportului producției din Ucraina prin Moldova, constată Alexandru Slusari de la Forța Fermierilor.

„În primăvară 2023 asociația solicita insistent introducerea restricțiilor la importul cerealelor și oleaginoaselor. Interesul național dicta introducerea acestei măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni în situația unei crize fără precedent. Mai mult ca atât, interesul național nu întra în nici o contradicție cu parcursul nostru european, dat fiind faptul că limitarea importului ar fi fost aplicată sincron cu România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria. Dar atunci guvernare prin intermediul unor mass-media a încercat să facă din noi „dușmanii Ucrainei și UE”, a punctat Slusari.

În octombrie 2023, după cum spune Slusari, Guvernul oricum a recurs la restricționarea importurilor după modelul și în mare parte sub presiunea României. Dar era târziu. O bună parte din recolta de floarea soarelui a fost cumpărată până atunci la prețuri derizorii de 5-6 lei per kg și exportată ulterior. Mulți strigau „Ura-ura”. Pe fundalul distrugerii fermierilor micro și mici mass-media scriau triumfalist că noi suntem lider la importul de floarea soarelui în Uniune Europeană.

„Uzinele de procesare nu erau preocupate de crearea stocurilor și achitau producția procurată cu întârziere de câteva luni. Erau relaxați și siguri că în orice clipă vor importa materia primă din Ucraina. În momentul introducerii sistemului de licențiere Trans Oil a avut un contract de import a circa 300 mii tone de floare soarelui. Agricultorii, văzând atitudinea industriei de procesare și rețineri cu plată, au fost nevoiți să-și vândă floarea soarelui la alți traderi, care făceau export”, spune Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău